Poliția de Frontieră, în ședință de bilanț și prezentare de inovații

9 Februarie 2017

 mg 1497”Cu aceeași seriozitate și responsabilitate vom îndeplini angajamentele asumate pentru a asigura securitatea la frontieră, fluidiza și facilita fluxul de călători și mijloace de transport, precum și fortifica cooperarea cu partenerii de dezvoltare. Polițiștii de frontieră își fac meseria mai calitativ, iar rezultatele în continuare vor fi mai plauzibile”, este promisiunea șefului Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari, în cadrul ședinței de bilanț.

Astăzi, 9 februarie a.c., în incinta Departamentului Poliției de Frontieră, au avut loc discuții pe marginea raportului de totalizare a activităților de frontieră pentru 2016 și punctate prioritățile instituției pentru anul curent. În cadrul evenimentului au participat ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, viceministrul Afacerilor Interne, Dorin Purice, șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari, și reprezentanți din subdiviziunile departamentale.

În discursul său, ministrul Jizdan a apreciat munca polițiștilor de frontieră, specificând că se atestă schimbări majore în cadrul instituției. ”Rolul vostru este esențial în MAI și lumea deja percepe polițistul de frontieră ca pe un om apropiat. Totuși, sunt activități actuale care necesită o atenție aparte, cum ar fi inițiativele legate de vinietă și verificarea asigurărilor auto. Vă rog să vă includeți în comun cu Serviciul Vamal și Ministerul Transporturilor, luați toate măsurile necesare ca noi să nu avem cozi în punctele de trecere a frontierei.”, a menționat ministrul Afacerilor Interne, Alexadru Jizdan.

La rândul său, domnul Dorin Purice a îndemnat angajații Poliției de Frontieră să acorde o importanță activității operaționale, inclusiv identificarea cât mai operativă a tuturor riscurilor interne și externe, asumând obligația consolidării eforturilor interinstituționale pentru a preveni orice pericol.

În contextul sedinței de bilanț, a fost realizată o vizită la Centrul operațional de coordonare (COC), renovat și adaptat la standardele internaționale. În 2013, COC a fost creat cu scopul îmbunătățirii și conștientizării situației la frontiera de stat, cât și dezvoltării capacităților de reacție rapidă în domeniul combaterii migrației ilegale și criminalității transfrontaliere. Structural, COC este constituit din secțiile Dispecerat, Cooperare Operațională, Operațiuni și Gestionarea informației operaționale.

Totodată, astăzi au fost prezentate camerele video portabile, ca parte a unui concept inovativ, care prin aplicarea acestora vor asigura protecția internă a polițiștilor de frontieră, preveni și combate fenomenul corupției în procesul activităților de serviciu. Măsura este susținută, dar și realizată, cu suportul partenerilor americani și europeni.

”A fost studiată practica Poliției Naționale a Ucrainei, colegilor din SUA și a unor țări din UE. Prin utilizarea acestor dispozitive portabile, vom vedea care sunt plusurile și minusurile în activitatea de serviciu. Scopul principal totuși este protecția angajaților Poliției de Frontieră și, respectiv, prevenirea și combaterea corupției. În diferite situații care pot apărea la frontieră, calificarea acestora va fi evaluată prin prisma imaginilor captate de aceste camere video portabile”, a conchis șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari.

La următorul link poate fi accesată sinteza publică a raportului de activitate al Poliției de Frontieră pentru anul 2016: http://www.border.gov.md/images/docs/Raport%20DPF%202016%20cu%20foto_FINAL.pdf

 mg 1349 mg 1378 mg 1396 mg 1419 mg 1422 mg 1453 mg 1483 mg 1493 mg 1499 mg 1500