sud

Alți doi străini în vizorul operatorilor de drone, în timp ce traversau ilegal frontiera 

9 Noiembrie 2023

Angajații Sectorului Poliției de Frontieră Copceac au depistat în zona de competență doi cetățeni străini, care în mod fraudulos au ajuns în Republica Moldova din Ucraina. Tinerii au fost interceptați cu ajutorul mijloacelor speciale de supraveghere aeriană a frontierei de stat. Unul dintre ei a declarat că este grănicer ucrainean.

În data de 7 noiembrie 2023, aflată într-o misiune de control a perimetrului de responsabilitate cu drona, patrula Poliției de Frontieră a surprins prezența unei persoane. Aceasta era determinată în trecerea clandestină a frontierei moldo-ucrainene. Operativ s-a acționat în regiune, persoana fiind escortată la sediul Sectorului pentru cercetările de rigoare.

A doua ilegalitate a avut loc în data de 8 noiembrie 2023, în timp ce polițiștii de frontieră supravegheau sectorul încredințat au observat o persoană care avansa grăbit din Ucraina spre teritoriul Republicii Moldova. Imediat, grupa de intervenție s-a deplasat la locul unde a fost surprinsă persoana pentru verificări.

În ambele cazuri, persoanele cu vârste de 22 și 34 de ani s-au legitimat ca cetățeni ucraineni și au solicitat azil pe teritoriul Republicii Moldova. Totodată, unul dintre tineri a dezvăluit că era înrolat în Serviciul Grăniceresc de Stat al Ucrainei și a părăsit locul și unitatea din care făcea parte.

Cercetările sunt în desfășurare, conform procedurilor legale străinii au fost prezentați Inspectoratului General pentru Migrație.