Condiţiile de intrare a străinilor pe teritoriul Republicii Moldova (în conformitate cu prevederile Legii nr.200 privind regimul strîinilor din 16.07.2010)
Intrarea pe teritoriul Republicii Moldova este permisă străinilor care întrunesc următoarele condiţii:
a) posedă un document valabil de trecere a frontierei de stat, recunoscut sau acceptat de Republica Moldova, dacă prin tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte nu se prevede altfel;
b) posedă viză acordată în condiţiile prezentei legi sau, după caz, permis de şedere valabil, dacă prin tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte nu s-a stabilit altfel;
c) prezintă documente care justifică scopul intrării şi fac dovada existenţei unor mijloace corespunzătoare atît pentru întreţinere pe perioada şederii, cît şi pentru întoarcere în ţara de origine sau pentru tranzit către un alt stat în care există siguranţa că li se va permite intrarea;
d) prezintă garanţii că li se va permite intrarea pe teritoriul statului de destinaţie sau că vor părăsi teritoriul Republicii Moldova, în cazul străinilor aflaţi în tranzit;
e) nu sînt incluşi în categoria străinilor împotriva cărora s-a instituit măsura interdicţiei de intrare în Republica Moldova conform art. 9 sau care au fost declaraţi indezirabili conform art. 55;
f) nu prezintă pericol pentru securitatea naţională, ordinea şi sănătatea publică.
Condiţii specifice de intrare în Republica Moldova (în conformitate cu prevederile Legii nr.215 cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova din 04.11.2011)
În cazuri de excepţie, la solicitarea poliţistului de frontieră de a justifica scopul intrării în Republica Moldova, străinii pot prezenta unul din următoarele documente:
a) pentru călătorii de afaceri:
- o invitaţie din partea unei întreprinderi, organizaţii sau a unei instituţii;
- documente ce confirmă un interes economic (de exemplu: procură, contract de muncă,
bilete sau invitaţii de participare la expoziţii);
b) pentru călătorii în scop de studiu sau alte tipuri de instruire:
- un document ce atestă înscrierea la o instituţie de învăţămînt sau la alte forme de instruire;
- carnet de student sau certificat privind frecventarea cursului;
c) pentru călătorii turistice sau motive personale:
- voucher turistic;
- document justificativ privind cazarea la hotel, invitaţia din partea gazdei în care se va consemna adresa cazării invitatului;
- confirmarea privind rezervarea locului pentru o călătorie organizată sau orice alt document corespunzător indicînd planurile călătoriei ce va fi întreprinsă;
- biletul de întoarcere sau de circuit;
d) pentru călătoriile întreprinse în scopuri politice, ştiinţifice, culturale, sportive, cu ocazia unor evenimente religioase sau în alte scopuri: invitaţii, bilete de intrare, programe în care să fie înscris, acolo unde este posibil, numele organizaţiei-gazdă şi durata vizitei sau orice alt document corespunzător care să indice scopul vizitei;
e) pentru călătoria în scopul îmbarcării la bordul navei, debarcării şi repatrierii membrului de echipaj – actul de identitate al personalului navigant.
Cuantumurile minime ale mijloacelor de întreţinere pentru străini în Republica Moldova (în conformitate cu prevederile Anexei la Hotărîrea Guvernului nr. 332 din 5 mai 2011)
Cuantumul minim al mijloacelor de întreţinere necesar a fi dovedit la solicitarea vizei de intrare în Republica Moldova este de 30 euro/zi pentru întreaga perioadă solicitată, dar nu mai puţin de 300 euro, sau echivalentul în altă valută străină, în cazul unei şederi mai scurte de 10 zile.
Cuantumul minim lunar al mijloacelor de întreţinere necesar a fi dovedit la intrarea în Republica Moldova este de 30 euro/zi pentru întreaga perioadă solicitată, dar nu mai puţin de 300 euro, sau echivalentul în altă valută străină, în cazul unei şederi mai scurte de 10 zile.
Intrarea străinilor pe teritoriul Republicii Moldova se poate face prin orice punct de trecere a frontierei de stat deschis traficului internaţional.
Trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova de către străini se poate face şi prin alte locuri, în condiţiile stabilite prin tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte.
Străinii care domiciliază legal în Republica Moldova şi care părăsesc temporar teritoriul ei au dreptul de a reintra în ţară, fără viză de intrare-ieşire, pe toată durata valabilităţii permisului de şedere.
Străinii aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova sunt obligaţi să respecte scopul pentru care li s-a acordat dreptul de intrare şi, după caz, dreptul de şedere pe teritoriul ţării, precum şi să părăsească teritoriul Republicii Moldova la expirarea termenului de şedere acordat.
Pe durata şederii în Republica Moldova, străinii sunt obligaţi să declare autorităţii competente pentru străini, în termen de 15 zile calendaristice, schimbarea documentului de trecere a frontierei de stat.
Furtul sau pierderea documentului de trecere a frontierei de stat, a permisului de şedere, a buletinului de identitate pentru apatrizi sau a documentelor de călătorie se declară organului de poliţie teritorial în termen de 15 zile calendaristice.
Notă: Cetăţenii străini, posesori ai paşapoartelor (Laissez-passer) eliberate de Organizaţia Naţiunilor Unite şi organizaţiile internaţionale ale Uniunii Europene, au dreptul să traverseze frontiera de stat a Republicii Moldova fără viză pe o perioadă de 90 zile.