Un organizator în migrație ilegală, trimis pe banca acuzaților

sud

În rezultatul acțiunilor operative de investigație și a măsurilor procesual penale, desfășurate de către polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale Sud, sub coordonarea Procuraturii raionului Taraclia, unui cetățean ucrainean, implicat în organizarea migrației ilegale, i-a fost atribuit statutul de învinuit. Dosarul acestuia a fost trimis în instanță de judecată.

Amintim că incidentul a fost înregistrat la data de 18 octombrie 2022, în urma unei intervenții operative în zona de competență a Sectorului Poliției de Frontieră Copceac al DR Sud.

Cetățeanul ucrainean în vârstă de 31 de ani, domiciliat în regiunea Izmail (Ucraina) acționa printr-o schemă bine pusă la punct. Acesta a fost reținut în flagrant după ce ar fi organizat intrarea ilegală a unui ucrainean pe teritoriul Republicii Moldova. Din declarațiile victimei, bănuitul i-ar fi cerut 4000 dolari americani, pentru ca ultimul să-i faciliteze trecerea frontierei din Ucraina în Moldova, iar destinație finală - România.

În cadrul percheziției mijlocului de transport, ce aparținea bănuitului, a fost depistată o sumă de patru mii dolari a cărei proveniență se cercetează. Atât valuta, cât și mijlocul de transport au fost ridicate, până la luarea deciziei finale.

Dacă va fi găsit vinovat, învinuitul riscă privațiune de libertate pe un termen de la 3 la 5 ani (art.3621 al.2) lit.b) Cod Penal al RM).

Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, persoana vizată în dosarul penal se prevalează de prezumția nevinovăției.