Situația la frontieră, în ultimele 24 de ore (22 - 23 februarie 2021)

Stop Covid-19

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 10 914 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 5 870 traversări persoane, dintre care 3 883 treceri la frontiera moldo-română, 1 407 treceri la frontiera cu Ucraina și 580 treceri aeriene. 

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în Republica Moldova) rămân a fi:
PTF Leușeni – 2 134 traversări persoane;
PTF Sculeni – 788 traversări persoane;
PTF Aeroportul Internațional Chișinău - 580 traversări persoane;
PTF comun Criva – 434 traversări persoane.
PTF Giurgiulești-Galați – 475 traversări persoane;

Toate punctele de trecere a frontierei activează în regim normal. PTF-urile deschise traficului transfrontalier pot fi urmărite pe harta interactivă: https://www.border.gov.md/harta-punctelor-de-trecere-ale-frontierei-de-stat.

Pe parcursul a 24 de ore, polițiștii de frontieră au înregistrat următoarele acțiuni ilegale:
- o trecere ilegală a frontierei moldo-ucrainene;
- șase încălcări ale regimului zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere;
- un document falsificat a fost depistat în cadrul controlului de frontieră;
- doi conducători auto au încălcat regulile de folosire a vinietei și de exploatare a vehiculelor; 
- doi cetățeni străini au depășit termenul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova;
- 12 persoane au fost documentate pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice (art.76' al CC al RM);
- două persoane au fost identificate  la trecerea frontierei cu consemn național.
 
În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 10 914 persoane și completate 230 fișe epidemiologice individuale. La trecerea frontierei de stat nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19 (febră, rinoree, tuse seacă).

Ofițerii de la Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717), în decursul a 24 ore au înregistrat 124 de apeluri de la cetățeni, unde s-au oferit consultații vizavi de situația de la frontiera de stat, condițiile de traversare și riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19.

NOTĂ: Poliția de Frontieră în continuare activează la capacitate în vederea diminuării riscului de răspândire a infecției de tip nou Coronavirus, în special la punctele de trecere a frontierei de stat, dar și se respectă măsurile de protecție individuală a personalului din subordine.

Mai multe informații privind trecerea frontierei de stat în perioada de pandemie:  https://border.gov.md/traversarea-frontierei-perioada-pandemica