Schimb de experiențe pe linia gestionării frontierelor în condițiile de criză umanitară

igpf

În perioada 18 - 20 iulie 2022 un reprezentant al IGPF a participat în cadrul atelierului de lucru regional cu tematica: "Humanitarian Border Management and Search and Rescue in the Desert". Evenimentul a fost organizat în or. Tunis de către Misiunea OIM în Libia cu participarea reprezentanților din cadrul a 10 Ambasade și instituții de stat din Republica Moldova, Egipt, Libia, Sudan, Ciad și Niger.

Activitatea a avut drept scop discutarea aspectelor și efectuarea unui schimb de experiența cu reprezentanții țărilor din regiunea Sahel al Africii cu privire la gestionarea frontierelor de stat în diferite situații sau condiții de criză umanitară, precum și organizarea operațiunilor de căutare, salvare.

În cadrul evenimentului angajatul Inspectoratului General al Politiei de Frontieră în comun cu reprezentantul Misiunii OIM în Republica Moldova și al Serviciului Vamal au moderat o prezentare.

Prin intermediul acesteia au fost relatate principalele probleme cu care s-au confruntat autoritățile Republicii Moldova, precum și soluții imediate identificate și aplicate cu suportul Guvernului, al comunității partenerilor de dezvoltare, organizațiilor non-guvernamentale și a voluntarilor pentru asigurarea tratamentului uman al refugiaților și persoanelor terțe sosite din Ucraina, ca urmare a declanșării conflictului armat; asigurarea managementul eficient al frontierei de stat și gestionarea coerentă a crizei umanitare.