Schimb de experiențe moldo-poloneze pe dimensiunea securității frontierei de stat

igpf

Un alt curs de instruire a polițiștilor de frontieră pe linia de securitate a frontierei „verzi” a fost desfășurat săptămâna curentă, cu suportul și asistența omologilor din Polonia.
 
Astfel, opt polițiști de frontieră și-au fortificat cunoștințele în domeniul de activitate și s-au familiarizat cu experiența poloneză în ceea ce privește procedurile de realizare a sarcinilor privind protecția frontierei de stat între punctele de trecere.

Printre subiectele discutate au fost caracteristicile principalelor amenințări la frontierele externe ale UE; sistemul serviciilor operaționale ale instituției; acțiunile întreprinse în situații excepționale; organizarea corectă și eficace a serviciului în punctele de trecere etc.

Totodată, participanții au analizat unele situații problematice de serviciu, în comun cu experții polonezi au identificat și soluții, inclusiv s-au punctat mai multe recomandări pentru  eficientizarea acțiunilor întreprinse de angajați. 

Astăzi, 16 septembrie 2022, în cadrul evenimentului de încheiere a cursului a participat șefa-adjunct interimară a Poliției de Frontieră, Diana Salcuțan care a mulțumit organizatorilor pentru desfășurarea celui de-al doilea modul al sesiunilor de instruire. „Sunt sigură că au fost instruiri eficiente și colegii mei vor aplica în activitatea de serviciu toate acele cunoștințe și bune practici acumulate. Recunoștință partenerilor noștri polonezi pentru receptivitatea și suportul continuu oferit Poliției de Frontieră în dezvoltarea sa instituțională.” a conchis în mesajul său Diana Salcuțan.

Notă: Instruirea are loc în cadrul proiectului „Consolidarea potențialului instituțional al Poliției de Frontieră a Republicii Moldova în domeniul combaterii criminalității transfrontaliere”, finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone prin mecanismul de asistență externă Polish AID și implementat de către Centrul de pregătire a polițiștilor de frontieră din Ketrzyn din cadrul Gărzii de Frontieră a Poloniei. Urmează alte două sesiuni de instruire specializate pentru angajații Poliției de Frontieră care vor avea loc în Polonia.