Preluarea experienței polone în implementarea și utilizarea sistemului APIS

igpf

În contextul angajamentelor asumate privind alinierea Republicii Moldova la standardele și practicile UE, implementarea APIS rămâne a fi o prioritate strategică pentru Poliția de Frontieră.

Acest sistem oferă o contribuție substanțială la securizarea frontierei aeriene și gestionarea eficientă  a fluxului de pasageri. Contribuția este setată atât pentru asigurarea securității națonale cât și pentru crearea comodității la trecerea frontierei de stat. 

În cadrul vizitei în Polonia, delegația Poliției de Frontieră a avut oportunitatea să se familiarizeze cu experiența polonă în implementarea APIS și funcționalitatea acestuia. Astfel, gazdele au prezentat etapele parcurse, cadrul normativ elaborat și pus în aplicare, dar și configurația tehnică de realizare și operare a sistemului. Totodată, au fost discutate aspectele operaționale de utilizare APIS și rezultatele generate.

De menționat că vizita de studiu în Polonia este  organizată ca parte a proiectului „Consolidarea capacității de instruire a Poliției de Frontieră în Republica Moldova”, implementat de către Misiunea OIM Moldova.