Polițiștii de frontieră instruiți pe linia de securitate anti-incendiară și de acordare a primului ajutor

pompieri

Astăzi, 18 februarie, a fost lansat un curs de pregătire a angajaților Poliției de Frontieră privind regulile de apărare împotriva incendiilor și tehnici de intervenție în caz de incedii, precum și principiile de bază în acordarea primului ajutor medical necalificat. Instruirile sunt asigurate de către reprezentanții Inspectoratului General în Situații de Urgență al MAI. 

La primele ore de curs au participat polițiștii de frontieră din Direcțiile regionale Est, Vest, Centru și Aeroportul Internațional Chișinău, unde pe lângă lecțiile teoretice, au avut posibilitatea să aplice în practică cunoștințele acumulate.

În acest sens, pe teritoriul sediului central al IGPF, a fost simulată o situație de incendiu, unde fiecare dintre participanți a încercat, cu aplicarea corectă și conform tehnicilor de folosire a stingătorului, să lichideze focul. Totodată, colegii de la IGSU au explicat în ce cazuri este greu de localizat și de stins incendiu, inclusiv care sunt primii pași întreprinși de Poliția de Frontieră până la venirea pompierilor. În această ordine de idei, polițiștilor de frontieră le-au fost prezentată și autospeciala, dotată cu diverse dispozitive speciale, și care este folosită de către pompieri la stingerea incendiilor.

La sediul Centrului republican de instruire al IGSU, alți angajați ai Poliției de Frontieră și-au îmbunătățit îndemânările la acordarea primului ajutor. Inițial s-a evocat importanța cunoașterii elementare acestor reguli de prim ajutor medical și seriozitatea fiecărei persoane care intervine pentru a ajuta pe semenul său. Astfel că mai multe situații problemă, pe care un polițist de frontieră poate întâlni, paramedicii au prezentat corectitudinea în acțiuni, iar ca rezultat să fie salvate vieți. Fie salvarea de la un înec sau în cazul accidentelor rutiere, inclusiv la o rănire corporală, reprezentanții IGSU au demonstrat, dar și au cerut polițiștilor de frontieră să aplice metodele intervenție.

De menționat că aceste cursuri vor fi organizate și pentru Direcțiile regionale Sud, Nord și IGPF, astfel ca toți polițiștii de frontieră să cunoască la nivel tactic operativ și strategic cerințele, procedurile, dar și acțiunile în caz de incendii și acordare a primului ajutor medical necalificat.