IGPF

Poliția de Frontieră a Republicii Moldova: 32 de ani de securitate și excelență

10 Iunie 2024

Astăzi, 10 iunie 2024, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a celebrat 32 de ani de existență instituțională. Evenimentul a fost marcat prin organizarea unui forum internațional intitulat „Securitatea frontierelor în contextul noilor realități regionale”, precum și printr-o ceremonie tradițională de decernare a distincțiilor de stat pentru angajații remarcabili ai Poliției de Frontieră.

Sărbătoarea a început cu depunerea de flori la Monumentul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din centrul capitalei. Echipa managerială IGPF și un grup de polițiști de frontieră au adus un omagiu celor care și-au dedicat viața acestei profesii și celor care au contribuit la formarea instituției.

La deschiderea forumului internațional, Președintele Republicii Moldova Maia Sandu, Prim-ministrul Dorin Recean, Președintele Comisiei Parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică Lilian Carp, și Ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros au adresat mesaje de felicitare și încurajare pentru angajații Poliției de Frontieră.

Forumul a inclus trei sesiuni de discuții, axate pe:
- Rolul autorităților grănicerești în asigurarea securității naționale în contextul regional actual.
- Tehnologizarea controlului frontierei de stat.
- Prezentarea noului concept de supraveghere a frontierei.

Evenimentul a continuat cu o prezentare a echipamentelor moderne folosite în controlul și supravegherea frontierei de stat.

La ceremonia de decernare a distincțiilor de stat, au participat Președintele Parlamentului, Igor Grosu, Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, și șeful Poliției de Frontieră, Ruslan Galușca. Diplome, medalii și grade speciale înainte de termen au fost acordate angajaților pentru activitatea impecabilă și rezultatele remarcabile în misiunile de securitate a frontierei. De asemenea, au fost recunoscuți cei mai buni profesioniști, cel mai bun Sector al Poliției de Frontieră, inclusiv Sector mixt, precum și cel mai eficient Punct de Trecere a Frontierei. Totodată, au fost oferite medalii de cooperare partenerilor de colaborare și dezvoltare ai Poliției de Frontieră.

Activitățile dedicate Zilei Profesionale vor continua mâine, 11 iunie 2024, în Sectorul Poliției de Frontieră Tudora-1, unde va fi prezentată o demonstrație practică a noului concept de supraveghere a frontierei de stat.

Sărbătoarea profesională oferă un bun prilej pentru recapitularea reușitelor echipei Poliției de Frontieră care asigură zi de zi securitatea frontierei de stat, garantând fiecărui cetățean servicii sigure și de calitate.

La mulți ani, Poliția de Frontieră!