Comerțul ilegal cu țigarete – fenomen cu un impact negativ asupra dezvoltării economice

igpf

La începutul acestei săptămâni, șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Rosian VASILOI, a avut o întrevedere oficială cu directorul Companiei  „Japan Tobacco International Trading” SRL (JTI Moldova), Dorin Pavaloi.

Subiectele puse în discuție au vizat aspecte privind combaterea contrabandei și comerțul ilicit cu produse din tutun, traficul de produse contrafăcute de tutungerie, precum și alte fraude și infracțiuni economice la frontieră și metode eficiente de contracarare a acestora prin conjugarea eforturilor Poliției de Frontieră cu partenerii externi de dezvoltare.

Astfel, chiar dacă ultimul studiu Novel relevă o diminuare a traficului ilicit cu țigarete, condiționată inclusiv de restricțiile de circulație impuse de pandemia Covid-19, analizele efectuate la nivelul instituțiilor denotă că riscurile aferente fenomenului se vor menține la un nivel înalt în următoarea perioadă.

În context, domnul Vasiloi a ținut să reitereze înalta sa apreciere pentru suportul oferit de JTI Moldova sub formă de instruiri și echipamente, în scopul sporirii capacităților instituționale, accentuând necesitatea consolidării capacităților subdiviziunilor specializate, prin asigurarea unui schimb de informații relevante și dotări oportune.

La final, oficialii au reconfirmat intențiile de continuare a parteneriatului durabil și reciproc avantajos în direcția contracarării traficului și comerțului ilegal cu țigarete, fenomen care are un impact negativ asupra dezvoltării economice și sociale a statului.