Natalia - Marți, 17 Iulie 2018 15:02 - Chisinau

Buna.Planific sa plec cu copilul de 2 ani in Federatia Rusa cu autoturism,spuneti-mi  varog ,de ce acte e nevoie daca copilul este dupa familia lu tata si noi nu suntem casatoriti.Pot pleca fara nici un acord din partea  lu tata copilului ,ci daca nu,ce acte trebuie sa prezint la frontiera din Federatia Rusa.Va multumesc anticipat...

IGPF - Marți, 17 Iulie 2018 16:27

În conformitate cu prevederile art. 1 al Legii nr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova numai însoţiţi de unul dintre reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal al cărui semnătură se legalizează notarial, iar în cazul în care minorul pleacă să se domicilieze în străinătate, este necesar consimţământul, exprimat prin declaraţie, al ambilor părinţi ale căror semnături se legalizează notarial. Vă sugerăm se dețineți certificatul de naștere al minorului pentru a confirma că sunteți părinte.

Totodată. ținând cont de faptul că, modul de intrare, şedere,tranzitare şi ieşire în/din alt stat este reglementat de legislaţia acestuia, Vă sugerăm să adresați întrebarea dvs. autorității competente ale statului unde intenționați să plecați.

 

Ana - Marți, 17 Iulie 2018 14:21 - Chisinau

Buna ziua. Spuneti-mi va rog, daca mama are pasaport biometric moldovenesc + carte de identitate romana, iar copiii pasaport romanesc, voi putea trece frontiera moldo-ucraineasca (tatal copiilor are pasaport roman)? Multumesc anticipat.

IGPF - Marți, 17 Iulie 2018 16:27

Documentele menționate de Dvs. sunt valabile pentru traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova fără careva impedimente. Totodată. ținând cont de faptul că, modul de intrare, şedere,tranzitare şi ieşire în/din alt stat este reglementat de legislaţia acestuia, Vă sugerăm să adresați întrebarea dvs. autorității competente a Ucrainei pe pagina web: https://dpsu.gov.ua/ua/contacts//.  

Rodica - Marți, 17 Iulie 2018 14:21 - Orhei

Buna ziua!

1. Spuneți, Vă rog, cu pașaport românesc se permite de traversat frontiera din Republica Moldova în Ucraina?

2. Dacă  doar unul din părinți însoțește copilul minor (13 ani) care are pașaport biometric moldovenesc, la travesarea frontierei din Republica Moldova în Ucraina e necesară procura celuilalt părinte?

Contez pe disponibilitatea Dvs. de a-mi oferi răspuns cât mai curând.

Vă mulțumesc!

 

IGPF - Marți, 17 Iulie 2018 16:27

1.Documentul dat este valabil pentru traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova fără careva impedimente. Totodată. ținând cont de faptul că, modul de intrare, şedere,tranzitare şi ieşire în/din alt stat este reglementat de legislaţia acestuia, Vă sugerăm să adresați întrebarea dvs. autorității competente a Ucrainei pe pagina web: https://dpsu.gov.ua/ua/contacts//.  

2.În conformitate cu prevederile art. 1 al Legii nr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova numai însoţiţi de unul dintre reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal al cărui semnătură se legalizează notarial, iar în cazul în care minorul pleacă să se domicilieze în străinătate, este necesar consimţământul, exprimat prin declaraţie, al ambilor părinţi ale căror semnături se legalizează notarial.

 

Natalia - Marți, 17 Iulie 2018 14:11 - Moldova

Buna ziua. Sunt cu copilul in vizita in Moldova. Suntem cetateni a Canadei. Copilul are 17ani. Poate pleca in Franța din Moldova si inapoi in Moldova nesupravegheat? Sau trebuie sa fie accompaniat de un adult?

IGPF - Marți, 17 Iulie 2018 16:28

Potrivit prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 297 din 11.05.2017 pentru implementarea Legii nr. 215 din 4 noiembrie 2011 cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova  în cazul copiilor străini, poliţistul de frontieră va întreprinde măsuri posibile de verificare că aceştia nu sînt victime ale unei infracţiuni de trafic de fiinţe umane sau răpiri. Totodată,  copiii cetățeni ai Republicii Moldova şi copiii subiecţi ai pluralităţii de cetăţenii, care se identifică inclusiv ca cetăţeni ai Republicii Moldova se află sub protecția statului, fiindu-le aplicabile prevederile legislaţiei naţionale în vigoare. La ieşirea de pe teritoriul Republicii Moldova, persoanele care însoţesc copiii cetăţeni ai Republicii Moldova sînt obligate să confirme poliţistului de frontieră dreptul de a-i însoţi pe aceștia în străinătate în conformitate cu legislaţia în vigoare. Astfel, în conformitate cu prevederile art.1 al Legii nr.269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova numai însoţiţi de unul dintre reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal al cărui semnătură se legalizează notarial. 

volovodov carolina - Marți, 17 Iulie 2018 12:21 - chisinau

buna ziuoa ami trei credite si vreu sa plec la polonia la munca ami sa poti iesi din tara

IGPF - Marți, 17 Iulie 2018 16:28

Furnizarea informaţiei despre existenţa sau inexistenţa interdicţiei de a părăsi ţara aplicată faţă de persoane şi mijloace de transport, se va efectua în baza unei cereri personale formulate într-o formă liberă, adresate Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, în care obligatoriu vor fi indicate datele de identitate ale persoanei sau a mijlocului de transport pe care se solicită informaţia, adresa şi numărul de telefon al solicitantului. Totodată, la cerere este necesar de a anexa copia actului de identitate a solicitantului şi a persoanei la care se referă informaţia, copia certificatului de înmatriculare a mijlocului de transport, precum şi copia actului ce atestă dreptul solicitantului de a reprezenta interesele persoanei la care se referă informaţia sau a proprietarului/posesorului legal al mijlocului de transport. Anexarea actelor enumerate sunt obligatorii, deoarece informaţia solicitată constituie date cu caracter personal, care sunt prelucrate şi protejate în conformitate cu prevederile Legii nr.133 din 08.07.2011 „privind protecţia datelor cu caracter personal”. Informaţia solicitată v-a fi furnizată în termen de cel mult 15 zile şi v-a fi preluată personal de la sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

Cebotari Nicolae - Marți, 17 Iulie 2018 11:59 - Chisinau

Buna ziua, 

Asigurarea RCA facuta in Romania  nu acopera si RM.

Pentru a circula in RM este necesara asigurarea, insa o pot face numai la iesire, adica dupa controlul documentelor  de catre politia de frontiera si controlul vamal,  unde trebuie prezentata si asigurarea.

Ce solutie poate fi gasita in acest caz, daca compania de asigurari din Roamania nu poate schimba asigurarea pana la expirarea termenului de valabilitate.

Multumesc!

 

IGPF - Marți, 17 Iulie 2018 16:28

Pentru a circula in RM este necesara asigurarea, insa o pot face numai la iesire, adica dupa controlul documentelor  de catre politia de frontiera si controlul vamal,  unde trebuie prezentata si asigurarea.

Ce solutie poate fi gasita in acest caz, daca compania de asigurari din Roamania nu poate schimba asigurarea pana la expirarea termenului de valabilitate.

Multumesc!

Vă sugerăm să perfectați alt certificat de asigurare „Carte Verde”, valabil pentru Republica Moldova.

 

Катя жукова - Marți, 17 Iulie 2018 11:51 - Frankfurt am Main

Здвуйте у меня такой вопрос я имею 2 гражданства русское и немецкое .магу ли я полететь из германии по русскому загранпаспорту?

IGPF - Marți, 17 Iulie 2018 16:29

Ваш вопрос не относиться к компетенции Пограничной Полиции Республики Молдова, так как не касается пересечения государственной границы Республики Молдова.

Tatiana - Marți, 17 Iulie 2018 09:25 - Drochia

Bună ziua ,la ieșirea din tara cu mașina altei persoane trebuie mandat de a a conduce acest automobil. 

O alta întrebare părinții sint divorțați, copilul are 17 ani deține pașaport biometric , la ieșirea din tara trebuie permisul a unuia din părinți? 

IGPF - Marți, 17 Iulie 2018 16:29

1. La traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova cu mijlocul de transport, conducătorul necesită să deţină asupra sa permisul de conducere perfectat pe numele său, valabil pentru categoria (subcategoria) din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare a vehiculului, precum şi documentele internaţionale de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto valabile pentru țara de transzit/destinație. 

Ce ține de introducerea şi scoaterea de către persoanele fizice a mijloacelor de transport auto de/pe teritoriul vamal al Republicii Moldova, vă sugerăm să vă adresați Serviciului Vamal al Republicii Moldova, la linia de informare call center, tel. +373 (022) 574 111, sau puteți contacta linia de informare prin SKYPE: serviciul.vamal, cât și să vă adresați prin e-mail: callcenter@customs.gov.md.  

2. În conformitate cu prevederile art. 1 al Legii nr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova numai însoţiţi de unul dintre reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal al cărui semnătură se legalizează notarial, iar în cazul în care minorul pleacă să se domicilieze în străinătate, este necesar consimţământul, exprimat prin declaraţie, al ambilor părinţi ale căror semnături se legalizează notarial.

 

Dumitrita - Marți, 17 Iulie 2018 02:54 - Republica moldova

buna ziua 

am 17 ani si calatoresc cu o ruda in moldova. Parintii au facut procura in numele ei însă este in limba engleza, o sa am probleme la intrarea in tara? am in plan sa traduc procura la notar cind sunt in moldova ca sa nu am probleme cind ies din tara.

multumesc.

IGPF - Marți, 17 Iulie 2018 16:30

În conformitate cu prevederile art. 1 al Legii nr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova numai însoţiţi de unul dintre reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal al cărui semnătură se legalizează notarial, iar în cazul în care minorul pleacă să se domicilieze în străinătate, este necesar consimţământul, exprimat prin declaraţie, al ambilor părinţi ale căror semnături se legalizează notarial.

Vă comunicăm că declarațiile se perfectează la notari publici din Republica Moldova, Misiunile Diplomatice sau oficiile consulare a Republicii Moldova peste hotare sau de către oficiile notariale ale altor state. În cazul perfectării declaraței de către oficiile notariale ale altor state, aceastea necesită a fi autentificate prin aplicarea apostilei sau supralegalizată.  Cu lista statelor şi modul de recunoaştere a actelor oficiale Vă puteți familiariza aici: http://www.mfa.gov.md/informatii-cetatenii-rm/list-countries-docs-recognition-procedures-ro/

 

Stela - Luni, 16 Iulie 2018 23:41 - Călărași

Bună ziua, eu am dat documentele pentru că să obțin pașaportul biometric în decurs de 30 de zile, dar aș avea nevoie de el mai devreme, ce pot face ca să-l obţin?,pot sa merg să mai achit în avans, sau deja trebuie sa aștept să treacă 30 de zile. Mulțumesc! 

IGPF - Marți, 17 Iulie 2018 16:30

Întrebarea dvs. nu ţine de competenţa Poliţiei de Frontieră, vă sugerăm să contactaţi Agenția Servicii Piublice http://asp.gov.md/ro 

Daniel Amarandei - Luni, 16 Iulie 2018 23:12 - Iasi

Buna ziua! 

Suntem o familie de 4 adulti și un copil, care dorește sa petreacă o zi in Chișinău, 18.07.2018. ce documente am nevoie pentru a traversa frontiera cu o mașina înmatriculata in Romania, cumpărată in leasing, proprietatea Porsche Romania? Va mulțumesc!

IGPF - Marți, 17 Iulie 2018 16:30

La traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova cu mijlocul de transport, conducătorul necesită să deţină asupra sa permisul de conducere perfectat pe numele său, valabil pentru categoria (subcategoria) din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare a vehiculului, precum şi documentele internaţionale de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto valabile pentru Republica Moldova. 

Ce ține de introducerea şi scoaterea de către persoanele fizice a mijloacelor de transport auto de/pe teritoriul vamal al Republicii Moldova, vă sugerăm să vă adresați Serviciului Vamal al Republicii Moldova, la linia de informare call center, tel. +373 (022) 574 111, sau puteți contacta linia de informare prin SKYPE: serviciul.vamal, cât și să vă adresați prin e-mail: callcenter@customs.gov.md.  

 

Aurelian - Luni, 16 Iulie 2018 23:04 - Balti

Pot trece frontiera Moldova-Ukraina cu pasaport roman ?

IGPF - Marți, 17 Iulie 2018 16:31

Documentele menţionate mai sus sunt suficiente pentru a traversa frontiera de stat a Republicii Moldova fără careva impedimente. 

În conformitate cu prevederile art.1 al Legii nr.269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil, eliberat de organele competente. Prin urmare, aveți dreptul să traversați frontier de stat pe perioada valabilității acestuia. 

Totodată. ținând cont de faptul că, modul de intrare, şedere,tranzitare şi ieşire în/din alt stat este reglementat de legislaţia acestuia, Vă sugerăm să adresați întrebarea dvs. autorității competente a Ucrainei pe pagina web: https://dpsu.gov.ua/ua/contacts//.  

 

Olesea - Luni, 16 Iulie 2018 21:24 - Nisporeni

Buna seara. Intrebarea mea este: copilul meu de sase ani detine pasaport romanesc, iar tatal detine pasaport biometric moldovenesc. Noi nu suntem casatorit. Ei vor sa mearga la mare in Ucraina. Este nevoie de acordul meu? Si daca da, in ce limba trebuie sa fie declaratia, romana sau rusa?

IGPF - Marți, 17 Iulie 2018 16:31

În conformitate cu prevederile art. 1 al Legii nr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova numai însoţiţi de unul dintre reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal al cărui semnătură se legalizează notarial. Vă sugerăm se dețineți certificatul de naștere al minorului pentru a confirma că sunteți părinte. 

Totodată. ținând cont de faptul că, modul de intrare, şedere,tranzitare şi ieşire în/din alt stat este reglementat de legislaţia acestuia, Vă sugerăm să adresați întrebarea dvs. autorității competente a Ucrainei pe pagina web: https://dpsu.gov.ua/ua/contacts//.  

 

Lupăcescu - Luni, 16 Iulie 2018 21:03 - Chişinău

Bună seara.Vrem să plecăm în vacanță în Bulgaria cu automobilul.Avem procură şi celelalte documente în ordine.N-o să avem probleme,  dacă procura e în limba rusă?

IGPF - Marți, 17 Iulie 2018 16:31

La traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova cu mijlocul de transport, conducătorul necesită să deţină asupra sa permisul de conducere perfectat pe numele său, valabil pentru categoria (subcategoria) din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare a vehiculului, precum şi documentele internaţionale de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto valabile pentru țara de transzit/destinație.

Ce ține de introducerea şi scoaterea de către persoanele fizice a mijloacelor de transport auto de/pe teritoriul vamal al Republicii Moldova, vă sugerăm să vă adresați Serviciului Vamal al Republicii Moldova, la linia de informare call center, tel. +373 (022) 574 111, sau puteți contacta linia de informare prin SKYPE: serviciul.vamal, cât și să vă adresați prin e-mail: callcenter@customs.gov.md.  

 

Stahi - Luni, 16 Iulie 2018 19:25 - Criuleni

Buna seara!Cit minimum trebuie sa aiba valabilitatepasaportul biometric in momentul esirii din tara?Multumesc.

IGPF - Marți, 17 Iulie 2018 16:32

În conformitate cu prevederile art.1 al Legii nr.269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil, eliberat de organele competente. Prin urmare, aveți dreptul să traversați frontiera de stat a Republicii Moldova în perioada valabilității acestuia. 

Totodată. ținând cont de faptul că, modul de intrare, şedere,tranzitare şi ieşire în/din alt stat este reglementat de legislaţia acestuia, Vă sugerăm să adresați întrebarea dvs. autorității competente ale statului unde intenționați să călătoriți.

 

Dmitrii - Luni, 16 Iulie 2018 19:22 - Orhei

Buna ziua 

are Moldova vreo lege privind repatrierea automobilelor 

dețin un automobil de mai mult de 3 ani in statele unite 

vreu sa aduc in Moldova pot beneficia de vreo scutire 

cineva spunea ca pot famea a avea dreptul S-o vind încă 2 ani

IGPF - Marți, 17 Iulie 2018 16:32

Întrebarea dvs. nu ţine de competenţa Poliţiei de Frontieră, vă sugerăm să contactaţi Serviciul Vamal al Republicii Moldova, la linia de informare call center, tel. +373 (022) 574 111 sau puteți contacta linia de informare prin SKYPE: serviciul.vamal, cât și să vă adresați prin e-mail: callcenter@customs.gov.md.  

Emil Cebotarosh - Luni, 16 Iulie 2018 18:48 - Balti

Copilul minor trece cu unul din parinti (parintii nu sunt divortati) vama. Este nevoie de procura?

IGPF - Marți, 17 Iulie 2018 16:32

În conformitate cu prevederile art. 1 al Legii nr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova numai însoţiţi de unul dintre reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal al cărui semnătură se legalizează notarial, iar în cazul în care minorul pleacă să se domicilieze în străinătate, este necesar consimţământul, exprimat prin declaraţie, al ambilor părinţi ale căror semnături se legalizează notarial.

Nicolae - Luni, 16 Iulie 2018 16:39 - Ungheni

Buna ziua. Vreau sa stiu daca este nevoie de PROCURA pentru a intra in Moldova cu o masina inmatriculata in Romania? Precizez : Nu sunt eu proprietarul masinii ci un cunoscut de al meu. Am vrut sa intru in tara cu masina lui.     Daca Da  atunci se poate un articol sau lege unde e specificat acest lucru. Multumesc     

IGPF - Marți, 17 Iulie 2018 16:32

La traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova cu mijlocul de transport, conducătorul necesită să deţină asupra sa permisul de conducere perfectat pe numele său, valabil pentru categoria (subcategoria) din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare a vehiculului, precum şi documentele internaţionale de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto valabile Republica Moldova. 

Ce ține de introducerea şi scoaterea de către persoanele fizice a mijloacelor de transport auto de/pe teritoriul vamal al Republicii Moldova, vă sugerăm să vă adresați Serviciului Vamal al Republicii Moldova, la linia de informare call center, tel. +373 (022) 574 111, sau puteți contacta linia de informare prin SKYPE: serviciul.vamal, cât și să vă adresați prin e-mail: callcenter@customs.gov.md.  

 

Cristina - Luni, 16 Iulie 2018 15:49 - Ungheni

Daca e cetatean romin lucreaza in anglia poate veni in moldova fara pasapor 

IGPF - Marți, 17 Iulie 2018 16:33

Potrivit prevederilor Acordului intre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind călătoriile reciproce ale cetățenilor, cetățenii României au dreptul de a intra, tranzita și ieși de pe teritoriul Republicii Moldova în baza următoarelor documente de călătorie prevăzute în Anexă la Acord:

1.      pașaport simplu;

2.      pașaport diplomatic;

3.      pașaport de serviciu;

4.      pașaport temporar;

5.      titlu de călătorie (document eliberat de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale României cetățenilor romani ce nu mai poseda documente de călătorie valabile);

6.      carnet de marinar.

Totodată, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.395 cu privire la completarea şi modificarea Hotărârii Guvernului nr.765 din 18.09.2014 cu privire la aprobarea listei documentelor de călătorie acceptate pentru traversarea de către străini a frontierei de stat a Republicii Moldova, cetăţenii României au obţinut dreptul de a traversa frontiera de stat a Republicii Moldova în baza cărților de identitate de formatul ID1, ID2 (TD-1, TD-2, conform standardelor ICAO), inclusiv biometrică.

 

Mocanu Nicolae - Luni, 16 Iulie 2018 15:48 - Nisporeni

buna ziua vreu sa stiu sunt din RM Sii sunt in vizita cu tata in ROM 

am trecut vama cu el dar eu vreu sa ma intorc inapoi in MD 

deoarece am niste treburi de rezolvat cu scoala 

înapoi in tara de origine pot pleca singur fara el ?

sunt minor am 16 ani

IGPF - Marți, 17 Iulie 2018 16:33

În conformitate cu prevederile art. 1 al Legii nr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova numai însoţiţi de unul dintre reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal al cărui semnătură se legalizează notarial.

Totodată, în conformitate cu prevederile alin. (1) art.22 al Legii nr.215 din 01.11.2011 cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova, stabilesc că persoanei care soseşte la punctul de trecere fără documente de identitate, se declară cetăţean al Republicii Moldova şi solicită intrarea în ţară i se autorizează trecerea frontierei de stat după identificarea acesteia, dacă se adevereşte faptul că aceasta deţine cetăţenia Republicii Moldova. 

 

Ирина - Luni, 16 Iulie 2018 15:42

Здравствуйте, я собираюсь поехать в гости к родственникам из Бендер в Тарутинский район, у меня с ребенком, который находится у меня под опекой российские загранпаспорта. Сможем ли мы выехать на автомобиле через пост Паланки или Староказачьего? Какие документы нужно иметь при себе?

IGPF - Marți, 17 Iulie 2018 16:34

Информируем вас что согласно пкт.10 Постановления Правительства нр.357 от 13.05.2009 об утверждении Правил дорожного движения, лицо, управляющее механическим транспортным средством, обязано иметь при себе и по требованию полицейского, пограничной полиции или, офицера мобильной группы Таможенной службы передавать для контроля:

    а) водительское удостоверение, выданное на его имя, соответствующее категории (подкатегории), к которой относится управляемое им транспортное средство; 

    b) регистрационный документ на транспортное средство; 

    d) товаротранспортные документы, в которых указаны вид и масса перевозимого груза, в случаях, установленных законодательством.

Также, согласно ст.39 Закона Нр.414 от 22.12.2006 об обязательном страховании гражданской ответственности за ущерб, причиненный автотранспортными средствами, водитель обязан предьявить документы страхования автогражданской ответственности, действительные для страны назначения.

Так же, в соответствии с положениями ст.1 Закона №.269 от 09.11.1994 о выезде из Республики Молдова и въезде в Республику Молдова, несовершеннолетние лица имеют право выезжать из Республики Молдова и въезжать в Республику Молдова только в сопровождении своего законного представителя или сопровождающего лица, назначенного посредством декларации законным представителем, подпись которого заверяется нотариально.  

 

Oleg - Luni, 16 Iulie 2018 15:37 - Rautel

Buna ziua, spuneți-mi va rog, vreau sa plec cu familia la odihna in Bulgaria pe o saptamina, pasaportul biometric expira in Decemberie 2018, adică peste cinci luni, întrebarea este dacă nu o sa am neplăceri la vama. Mulțumesc...

IGPF - Marți, 17 Iulie 2018 16:34

În conformitate cu prevederile art.1 al Legii nr.269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil, eliberat de organele competente. 

Totodată. ținând cont de faptul că, modul de intrare, şedere,tranzitare şi ieşire în/din alt stat este reglementat de legislaţia acestuia, Vă sugerăm să adresați întrebarea dvs. autorității competente ale statului unde intenționați să călătoriți.

 

Cristina - Luni, 16 Iulie 2018 14:47 - MOLDOVA

buna vreau sa știu dacă este posibil prietenul meu este roman este posibil sași facă permis moldovenesc să-l schimbe in RO și dupa in UK?

IGPF - Marți, 17 Iulie 2018 16:34

Întrebarea dvs. nu ţine de competenţa Poliţiei de Frontieră deoarece nu se referă la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova. 

Eli - Luni, 16 Iulie 2018 14:04 - Edgware

Buna ziua am o intrebare..prietena mea are 17 ani jum si ar vrea sa se intoarca in Romania din Londra poate sa treaca singura s au are nevoie de procurca si nu stie daca poate trece va rog Ms!

IGPF - Marți, 17 Iulie 2018 16:35

Întrebarea Dvs. nu ţine de competenţa Poliţiei de Frontieră a Republicii Moldova. Vă sugerăm să contactaţi Poliția de Frontieră a României la pagina oficială http://www.politiadefrontiera.ro/  

Elena - Luni, 16 Iulie 2018 13:25 - Chişinău

Bună ziua. Eu cu copilul meu de 12 ani vrem să plecăm la soţ peste hotare pentru reîntregirea familiei. Suntem ambii cu biometrice şi copilul este cu altă familie. Ce acte trebuie să prezentăm la vamă? 

IGPF - Marți, 17 Iulie 2018 16:35

În conformitate cu prevederile art. 1 al Legii nr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova numai însoţiţi de unul dintre reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal al cărui semnătură se legalizează notarial, iar în cazul în care minorul pleacă să se domicilieze în străinătate, este necesar consimţământul, exprimat prin declaraţie, al ambilor părinţi ale căror semnături se legalizează notarial. Vă sugerăm se dețineți certificatul de naștere al minorului pentru a confirma că sunteți părinte.

 • baner_guvern_md
 • baner_moldova_md
 • baner_parlament_md
 • baner_presedinte_md
 • banner_MAI
 • bb1_igp2
 • bb2_protectie civila
 • bb3_carabinieri
 • bb4_biroul migratie si azil
 • bb5_academia stefan cel mare
 • bb6_dinamo1
 • cnpdcp
 • vama
 • vy_moficial