Laura - Miercuri, 18 Octombrie 2017 12:22 - Chisinau

Buna 

Am 16 ani si am pasaport roman  

vreau sa plec acasa de sarbatori din Londra in Chisinau..

si asemenea sa ma intorc inapoi la studii..

cum fac sa trec frontiera fara parinti,vrio procura  de la parinti cu acordul lor

sau trebuie sa fac procura pe stewardesa?!

viola - Miercuri, 18 Octombrie 2017 11:08 - Spoleto

Buna ziua am si eu o intrecceranno.lucrez in Italia si imi expira buletinu,din probleme ci munca nu POT ajunge in tara urgent sa il schimb.va rog frumoase imi puteti SPUNE daca DUPA sarbatori POT TRECE vama cu buletinu expira?multumesc anticipat

Marina - Miercuri, 18 Octombrie 2017 00:05 - Chisinau

Buna ziua.am o intrebare am depus pentru buletin romanesc dar nu lam radicat,ma intereseaza daca  mai pot circula cu pasaport roman, care nu va fi valabil dupa ce primesc buletinul 

Ciprian - Marți, 17 Octombrie 2017 23:58

Buna seara, sunt cetățean roman căsătorit in Republica Moldova, locuim in Norvegia și in vara am adus mașina din Norvegia sa o înmatriculam, dar nu am reușit și am lăsat-o acasa la soție, in garaj și am luat numerele, am radiat-o din Norvegia, am vigneta la zi in Moldova, dar întrebarea este cum as putea sa scot mașina din țara ? Pot sa o scot pe o platforma, mașina fiind radiată, eu fiind proprietarul, am actele mașinii- cartea/ talon, hârtia cum ca e radiată, vreau sa o aduc inapoi pentru ca nu reușesc sa o înscriu in țara. Este posibil ? As vrea un răspuns va rog pentru ca nu pot suna . Va mulțumesc frumos.

Vasile - Marți, 17 Octombrie 2017 19:41 - Chișinău

Buna ziua,

Ma intereseaza daca pot sa parasesc Moldova cu buletin de identitate Romanesc? Posed dubla cetatenie si as vrea sa aflu daca pot intra in tara si iesi doar cu buletinele

Multumesc anticipat pentru raspuns. 

Andrei - Marți, 17 Octombrie 2017 18:39 - Iaşi

Bună seara! Aud fel de fel de variante, asa ca m'am hotarat sa va scriu. Pot trece din Romania in R.Moldova cu masina daca aceasta este inmatriculata pe numele mamei? Va multumesc!

Domnica - Marți, 17 Octombrie 2017 15:50 - Ungheni

Buna ziua, cum pot afla daca am interdictie de a esi din tara , din cauza ca am intirziat cu achitarea creditului ?

Vitalie - Marți, 17 Octombrie 2017 15:24 - Dubasari

Buna ziua, am inregistrat casatoria saptamina trecuta. Dorim sa plecam la odihna peste hotare. Va putea sotia traversa vama in baza pasaportului cu numele de familie anterior prezentind certificatul de casatorie?

ANDREI - Marți, 17 Octombrie 2017 15:23

În ce condiții o persoană fizică poate ieși/intra din/în R.Moldova conducând un autovehicul înmatriculat pe numele altei persoane fizice sau juridice?

Angela - Marți, 17 Octombrie 2017 10:27 - Frumusalu

Buna ziua. Am o intrebare mam casatorit in rominiea si trebuie sa plec la moldova pentru ami schimba pasaportu in familiea sotului si copilul tot e aici cu mine vreau sa stiu daca o eau cu mine la moldova si eu daca imi schimb familiea si a fetei tot asa ramine am in vedere ca nu io schimb pot sa vin inapoi cu copilu eu cu o familie si ea cu alta

IGPF - Marți, 17 Octombrie 2017 14:44

În conformitate cu prevederile art.1 alin.(1) al Legii nr.269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil, eliberat de organele competente. În cazul în care pașaportul Dvs. și al copilului este valabil, nu veți întâmpina careva obstacole la traversarea frontierei. Totodată vă sugerăm să dețineți certificatul de naștere al minorului.

Elena - Marți, 17 Octombrie 2017 07:27 - Zimbreni

Buna ziua imi puteti spune va rog si mie daca pot iesi cu copiii minori din tara cu pasapoarte biometrice,  fara acordul tatălui lor,suntem în proces de divort...cu copii o sa purtam aceeasi familie.

IGPF - Marți, 17 Octombrie 2017 14:44

În conformitate cu prevederile art.1 al Legii nr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil, eliberat de organele competente, iar minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova numai însoţiţi de unul dintre reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal al cărui semnătură se legalizează notarial, iar în cazul în care minorul pleacă să se domicilieze în străinătate, este necesar consimţământul, exprimat prin declaraţie, al ambilor părinţi ale căror semnături se legalizează notarial. 

ghenadie - Luni, 16 Octombrie 2017 21:44 - balti

buna seara am o intrebare cum pot afla daca am sau nu interdictie de aparasi hotarele RM

IGPF - Marți, 17 Octombrie 2017 14:45

Furnizarea informaţiei despre existenţa sau inexistenţa interdicţiei de a părăsi ţara aplicată faţă de persoane şi mijloace de transport, se va efectua în baza unei cereri personale formulate într-o formă liberă adresate Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, în care obligatoriu vor fi indicate datele de identitate ale persoanei sau a mijlocului de transport pe care se solicită informaţia, adresa şi numărul de telefon al solicitantului. Totodată, la cerere este necesar de a anexa copia actului de identitate a solicitantului şi a persoanei la care se referă informaţia, copia certificatului de înmatriculare a mijlocului de transport, precum şi copia actului ce atestă dreptul solicitantului de a reprezenta interesele persoanei la care se referă informaţia sau a proprietarului/posesorului legal al mijlocului de transport. Anexarea actelor enumerate sunt obligatorii, deoarece informaţia solicitată constituie date cu caracter personal, care sunt prelucrate şi protejate în conformitate cu prevederile Legii nr.133 din 08.07.2011 „privind  protecţia datelor cu caracter personal". Informaţia solicitată v-a fi furnizată în termen de cel mult 15 zile şi v-a fi preluată personal de la sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

Maria - Luni, 16 Octombrie 2017 18:25 - Nisporeni

Buna ziua.povestea este a cumnatului meu: pe 3 noembrie 2016 a plecat la israel cu contract de munca ,dupa 4 luni a dorit sa se transfere la alt post de munca ,lasindul pe precedentul la transfer a pierdut fost respins,asa a ramas fara viza si fara lucru . Intre timp lucra unde apuca. Acum doua zile a venit in Italia cu avionul insa la frontiera la Roma ,nu a fost lasat sa traverseze, si lau trimis inapoi in israel.de duminica la ora 9 nu mai avem vesti de nici un fel.suntem disperati ,ce putem face??? 

IGPF - Marți, 17 Octombrie 2017 14:45

Întrebarea dvs. nu ţine de competenţa Poliţiei de Frontieră a R. Moldova, deoarece nu se referă la traversarea de către persoane şi mijloace de transport a frontierei de stat a Republicii Moldova. Vă sugerăm să contactați autoritățile de frontieră a Israelului.

Julcovschi - Luni, 16 Octombrie 2017 17:23 - Riscani

Buna ziua, am asa o întrebare, ce amenzi poți primi dacă conduci un vehicul fără permis de conducere, proprietarul Masinei dacă se afla alătura tot va primi ceva amenda?

IGPF - Marți, 17 Octombrie 2017 14:56

Întrebarea dvs. nu ţine de competenţa Poliţiei de Frontieră a R. Moldova, deoarece nu se referă la traversarea de către persoane şi mijloace de transport a frontierei de stat a Republicii Moldova. Vă sugerăm să vă adresați la Inspectoratul Național de Patrulare al IGP al MAI accesând: http://politia.md/ro/advanced-page-type/subdiviziuni-specializate  

tatiana - Luni, 16 Octombrie 2017 14:01 - chisinau

Buna ziua,

Va rog sa-mi precizati, daca cetatenii RM pot calatori in Federatia Rusa cu pasaportul electronic (albastru) Pasaportul este valabil pana in 2018. Va multumesc.

IGPF - Marți, 17 Octombrie 2017 14:56

În conformitate cu prevederile art.1 alin.(1) al Legii nr.269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil, eliberat de organele competente. Modul de intrare, şedere şi ieşire în/din alt stat este reglementat de legislaţia acestuia.

Aliona - Luni, 16 Octombrie 2017 13:05 - Tipala

Buna ziua. Prietena mea s-a aflat in Italia 91 de zile cu pasaport biometric. Ce amenda va achita la intrarea in Moldova. Sau ce alte probleme poate avea? Multumesc anticipat.

IGPF - Marți, 17 Octombrie 2017 14:57

În conformitate cu prevederile art.1 alin.(1) al Legii nr.269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil, eliberat de organele competente. Modul de intrare, şedere şi ieşire în/din alt stat precum și stabilirea sancțiunilor pentru șederea ilegală, este reglementată de legislaţia acestuia. 

Totodată, Vă comunicăm că potrivit Regulamentului (UE) 2016/399 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane (Codul Frontierelor Schengen), resortisanţii ţărilor terţe se pot afla pe teritoriul statelor membre pentru o perioadă de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile, ceea ce implică luarea în considerare a ultimei perioade de 180 de zile precedente fiecărei zile de şedere. Suplimentar, vă informăm că, termenul de aflare în spaţiul unic european poate fi calculat prin utilizarea calculatorului Schengen, accesând pagina WEB: http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/border-crossing/schengen_calculator_en.html.  

 

Vladimir Panfilov - Luni, 16 Octombrie 2017 11:30 - Chisinau

Buna ziua,

Spuneti-mi va rog, pot pleca in Ucraina cu masina altei persoane in baza procurii?

Multumesc anticipat

O zi frumoasa!

IGPF - Marți, 17 Octombrie 2017 14:58

Potrivit prevederilor pct.10 subpct.2 al „Regulamentului circulaţiei rutiere”, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr.357 din 13.05.2009, la cererea polițistului de frontieră, conducătorul mijlocului de transport necesită să deţină și să prezinte permisul de conducere perfectat pe numele său, valabil pentru categoria (subcategoria) din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare al vehiculului, precum şi asigurare obligatorie de răspundere civilă auto eliberate de asigurătorii din Republica Moldova, care sînt confirmate prin datele din Sistemul informațional automatizat de stat în domeniul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule, sau la prezentarea certificatului de asigurare de frontieră valabil pentru țara de destinație, emis sub garanția unui birou din străinătate, sau la prezentarea altor documente de asigurare auto valabile pentru țara de destinație. Totodată, ce ține de introducerea şi scoaterea de către persoanele fizice a mijloacelor de transport auto de/pe teritoriul vamal al Republicii Moldova, vă sugerăm să vă adresați Serviciului Vamal al Republicii Moldova, la linia de informare call center, tel. +373 (022) 574 111, sau puteți contacta linia de informare prin SKYPE: serviciul.vamal, cât și să vă adresați prin e-mail: callcenter@customs.gov.md. 

De asemenea, ținând cont de faptul că, modul de intrare, şedere şi ieşire în/din alt stat este reglementat de legislaţia acestuia, Vă sugerăm să adresați întrebarea dvs. autorităților competente ale statului unde intenționați să plecați.

 

Alina - Luni, 16 Octombrie 2017 10:41 - Chisinau

Buna ziua!

Am nevoie de un certificat de la Politia de Frontiera precum ca am intrat cu automobilul pe teritoriul RM. Automobilul nu este pe numele meu, si este inmatriculat in Franta. Certificatul este necesar pentru a fi radiat din tara de origine si apoi inmatricualt in RM. 

Unde trebuie sa ma adresez pentru certificat, in cit timp se elibereaza, cit costa, si ce documente trebuie din partea mea?

Va multumesc anticipat!

IGPF - Marți, 17 Octombrie 2017 14:58

Vă informăm că, informaţia pe care o solicitaţi cade sub incidenţa Legii nr. 133 din 08.07.2011 privind protecţia datelor cu caracter personal. În acest context, este posibil de a obţine informaţia doar personal, cu prezentarea buletinului de identitate, adresând o cerere către Departamentul Poliţiei de Frontieră al MAI, mun. Chişinău, str. Petricani 19. De specificat că, întru evitarea eliberării informaţiei solicitate persoanelor terţe, Departamentul Poliţiei de Frontieră eliberează astfel de informaţie numai persoanelor la care se referă informaţia sau reprezentantului legal al acestora, precum şi la solicitarea organelor de urmărire penală şi instanţei de judecată. Cu informaţia detaliată puteţi face cunoştinţa acceînd link-ul http://border.gov.md/index.php/ro/informatia-publica/servicii-contra-plata/19-detalii/1861-dti 

Enescu Alexandru - Luni, 16 Octombrie 2017 01:04 - Braila

Buna ziua,

Urmeaza a zbura spre chisinau din londra 4 zile, vin pentru a vizita pe cineva dar mi-a expirat pasaportul romanesc din August si am doar buletinul romanesc valabil. Stiu ca pot trece la vama cu masina doar pe baza buletinului romanesc, va fi o problema la vama de la aeroport daca voi prezenta doar buletinul romanesc valabil sau impreuna cu pasaportul de curand expirat romanesc?

Multumesc anticipat.

IGPF - Marți, 17 Octombrie 2017 14:58

Vă informăm că, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.395 cu privire la completarea şi modificarea Hotărârii Guvernului nr.765 din 18.09.2014 cu privire la aprobarea listei documentelor de călătorie acceptate pentru traversarea de către străini a frontierei de stat a Republicii Moldova, cetăţenii României au obţinut dreptul de a traversa frontiera de stat a Republicii Moldova în baza cărților de identitate de formatul ID1, ID2 (TD-1, TD-2, conform standardelor ICAO), inclusiv biometrică.

Parascovia - Duminică, 15 Octombrie 2017 23:44 - Praha

Buna,sunt moldoveancă si am cetățenia română,în curînd  trebuie sa nasc si as dori copilului meu sai fac tot acte românești adica cert.de nastere si pașaport roman,întrebarea mea este:o sa pot intra in republica moldova adica copilul doar cu pasaportul roman???fara a deține pasaportul moldovenesc???

IGPF - Marți, 17 Octombrie 2017 14:59

În conformitate cu prevederile Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României, cetăţenii României pot traversa frontiera de stat a Republicii Moldova în baza documentelor: paşaport simplu; paşaport diplomatic; paşaport de serviciu; paşaport temporar; titlul de călătorie (document eliberat de misiunile diplomatice şi consulatele României cetăţenilor români ce nu posedă documentele de călătorie valabile, numai pentru întoarcerea în ţară din străinătate); carnet de marinar. Totodată, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.395 cu privire la completarea şi modificarea Hotărârii Guvernului nr.765 din 18.09.2014 cu privire la aprobarea listei documentelor de călătorie acceptate pentru traversarea de către străini a frontierei de stat a Republicii Moldova, cetăţenii României au obţinut dreptul de a traversa frontiera de stat a Republicii Moldova în baza cărților de identitate de formatul ID1, ID2 (TD-1, TD-2, conform standardelor ICAO), inclusiv biometrică.

Oleg - Duminică, 15 Octombrie 2017 23:43 - Orhei

Buna seara,spunetimi va rog daca mi se termina deportul din Europa pe 17-10-2017.cind pot intra iar in Europa?Multumesc

IGPF - Marți, 17 Octombrie 2017 14:59

Ținând cont de faptul că, modul de intrare, şedere şi ieşire în/din alt stat este reglementat de legislaţia acestuia, Vă sugerăm să adresați întrebarea dvs. autorităților competente ale statului unde intenționați să plecați.

Tudor - Duminică, 15 Octombrie 2017 18:44 - Cahul

Bună ziua, pe data de 28 septembrie m-am întors în R. Moldova din Italia, unde am stat o luna, am plecat cu pașaport biometric, acum doresc să mă întorc în luna decembrie mai devreme de data când împlinesc 3 luni, vor fi probleme sau nu?

IGPF - Marți, 17 Octombrie 2017 15:00

În conformitate cu prevederile art.1 alin.(1) al Legii nr.269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil, eliberat de organele competente. Modul de intrare, şedere şi ieşire în/din alt stat este reglementată de legislaţia acestuia. 

Totodată, Vă comunicăm că potrivit Regulamentului (UE) 2016/399 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane (Codul Frontierelor Schengen), resortisanţii ţărilor terţe se pot afla pe teritoriul statelor membre pentru o perioadă de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile, ceea ce implică luarea în considerare a ultimei perioade de 180 de zile precedente fiecărei zile de şedere. Suplimentar, vă informăm că, termenul de aflare în spaţiul unic european poate fi calculat prin utilizarea calculatorului Schengen, accesând pagina WEB: http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/border-crossing/schengen_calculator_en.html

 

Maricica Croitoru - Duminică, 15 Octombrie 2017 15:20 - Vaslui

Buna ziua,am si eu o intrebare la dvs, am dobindit cetatenie  romina insa pina a primi Cartea de Identitate Romana am venit in Germania si sunt deja de 4 luni aici la si,am trecut frontiera cu pasaportul biometric din Moldova intre timp am primit si cartea de identitate Romana insa mi-a trimis^o pe microbuz si acum am pe 8 decembrie am avion in Romania nu va fi o problema daca eu cind am venit am venit cu acte de pe Moldova si plec pe astea de Romania?nu va fi o problema cind o sa ma intorc innapoi in Germania? Tin sa mentionez ca sotul e din Romania si avem si in copil asta a fost motivul pentru care cind am venit am trecut cu acte de Moldova,eram insarcinata in Ultima luna si nu aveam pe nimeni acolo si era nevoie sa ajung la sot

IGPF - Marți, 17 Octombrie 2017 15:00

Ținând cont de faptul că, modul de intrare, şedere şi ieşire în/din alt stat este reglementat de legislaţia acestuia, Vă sugerăm să adresați întrebarea dvs. autorităților competente ale statului unde Vă aflați/intenționați să plecați. 

Gabriela - Duminică, 15 Octombrie 2017 13:54 - constanza

Buna ziua ma numesc Gabriela sunt cetatean al Republicii Moldova acum 2 luni in urma am venit in Romania din Italia unde am sedere buletin si permis de soggiorno. Astazi cind pregateam bagajele nu miam mai gasit permisul de soggiorno italian am nevoie de el ca sa intru din nou in italia mai precis sa ies din Romania chiar daca am pasaport Biometric . Am deja biletul pentru plecare si nu dovedesc sa merg la polizie sa depun pierderea actului mai ales ca e Duminica . As putea trece frontiera Romaniei cu pasaport biometric si buletin italian?

IGPF - Marți, 17 Octombrie 2017 15:00

În conformitate cu prevederile art.1 alin.(1) al Legii nr.269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil, eliberat de organele competente. Ținând cont de faptul că, modul de intrare, şedere şi ieşire în/din alt stat este reglementat de legislaţia acestuia, Vă sugerăm să adresați întrebarea dvs. autorităților competente ale statului unde Vă aflați.

Ciuru Andriana - Duminică, 15 Octombrie 2017 10:33 - Sibiu

Bună ziua,va rugam sa ne ajutati si pe noi cu o dilema.Avem dubla cetățenie:si romana,si moldoveneasca.Locuim in Romania,in Sibiu.Fetita noastra,minora de 4 ani,are pașaport biometric moldovenesc.Am vrea sa zburam in Germania in vizita pt 3 zile.Menționez ca si fetita are dubla cetățenie.Vom putea zbura cu pașaportul ei biometric moldovenesc in Germania,sau ne trebuie pașaport romanesc?Va mulțumim anticipat.

IGPF - Marți, 17 Octombrie 2017 15:01

În conformitate cu prevederile art.1 alin.(1) al Legii nr.269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil, eliberat de organele competente. Modul de intrare, şedere şi ieşire în/din alt stat este reglementat de legislaţia acestuia. Totodată, informații referitor la libera circulație în spațiul Uniunii Europene puteți găsi accesând: http://border.gov.md/index.php/ro/novisa   sau http://border.gov.md/index.php/ro/visaeu  

 • baner_guvern_md
 • baner_moldova_md
 • baner_parlament_md
 • baner_presedinte_md
 • banner_MAI
 • bb1_igp2
 • bb2_protectie civila
 • bb3_carabinieri
 • bb4_biroul migratie si azil
 • bb5_academia stefan cel mare
 • bb6_dinamo1
 • cnpdcp
 • vama
 • vy_moficial