calin - Joi, 17 Ianuarie 2019 12:36 - targoviste

buna ziua; la tranzitarea repunlicii Serbia, veninand dintr-o excursie in UE, ce este necesar CI sau pasaport?---multumesc.

Liliana - Joi, 17 Ianuarie 2019 11:00 - Leeuwarden

Buna ziua. Am o intrebare in privinta valabilitatii pasaportului biometric. In timpul denumit sunt in Olanda si la inceputul lunii mai vreau sa vin la Moldova. Pasaportul meu biometric expira la sfirsitul lunii mai. Intrebare e: este un oarecare termen de valabilate a pasaportului pentru a putea intra in tara? Multumesc anticipat.  

Eugen - Joi, 17 Ianuarie 2019 01:30 - Freiburg

Buna seara,aș dori să știu pot să vin în R.Moldova cu numerele roșii(provizorii)din Germania pe două săptămâni??mersi.

Ema - Miercuri, 16 Ianuarie 2019 23:14 - Bălți

Buna seara! Imi puteti comunica va rog daca eu ca cetățean al Republicii Moldova, pot intra in țară daca am cumpărat un câine,  ce acte am nevoie ca sa il pot trece vama si cum se procedează. Va multumesc frumos pentru un eventual răspuns. 

Constantin Livitchi - Miercuri, 16 Ianuarie 2019 23:03 - Singerei

Buna seara! Îmi cer scuze dacă întrebarea mea se repeta și sunteți nevoiti sa răspundeți din nou, am cițit nenumărate pagina dar nu am găsit o întrebare asemănătoare cu care vreau sa va întreb. Sora mea se afla in Spania și ar dori sa vina in țara dar are pașaportul expirat. 

I se va permite sa între in țara? Sau eare necesar sa se adreseze la ambasada RM din Spania? 

Multumesc anticipat, 

Aliona - Miercuri, 16 Ianuarie 2019 17:04 - S.Bozieni r-ul Hincesti

Buna ziua sunt cetateanca al RM dar am o fetita cu un cetatean turc aici in Moldova nu suntem oficial casatoriti dar fata deja are 9 ani insa dumnealui a uitat ca are raspundere fata de copilu sau si nu contribuie  la cresterea fetei dumnealui se afla in turcia insa viziteaza  tara noastra in secret..as putea depunde undeva o cerere cind va aparea pe teritoriul Moldovei sa fie tras la raspundere sau nu este " Lege in cazul meu " ... cind ajunge spre exemplu la aeroport sa fie oprit si intrebat scopul lui in RM dea lasa copii de voia sortii ? ...multumesc 

Alexandra - Miercuri, 16 Ianuarie 2019 16:02

Buna ziua, as avea 2 intrebari, un citadin roman poate intra in Moldova din Italia cu buletinul roman, fara pasaport? si invers, un citadin al Republicei Moldove poate din italia cu pasaportul moldovenesc sa intre in Romania?  In amandoua caze, pentru maxim 2 saptamani. Multumesc

Elena - Miercuri, 16 Ianuarie 2019 14:28 - Dublin

Buna ziua. Spunetimi va rog frumos copilul meu are pasaport Irlandez, care expira pe 21/02/19.Avem bilet de calatorie catre Moldova acuma duminica, As vrea sa stiu daca copilul meu insotit de mine poate intra in Moldova cu pasaportul valavil mai putin de 3 luni. Noi stam numai o saptamina in Moldova. Multumesc mult.

Ana Vlad - Miercuri, 16 Ianuarie 2019 14:10 - Iasi

Buna ziua!Am o întrebare ,as putea intra in Republica Moldova cu masină Ro înmatriculata pe tata fără procura?multumesc

IGPF - Miercuri, 16 Ianuarie 2019 15:48

La traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova cu mijlocul de transport, conducătorul necesită să deţină și să prezinte angajatului Poliției de Frontieră permisul de conducere perfectat pe numele său, valabil pentru categoria (subcategoria) din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare a vehiculului (indiferent cine este proprietarul vehiculului), precum şi asigurare obligatorie de răspundere civilă auto valabilă pentru Republica Moldova.

DAR, ATENȚIE!!!!!

Informăm că regulile de introducere și scoatere a mijloacelor de transport in/din RM este de competența Serviciului Vamal.

Condițiile sunt prevăzute de Legea nr. 1569 din din 20.12.2002 cu privire la modul de introducere şi scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice: 

art 10, pct. (3) Persoanele fizice rezidente şi cele nerezidente, prin derogare de la prevederile art. 20 al Codului vamal al Republicii Moldova nr. 1149-XIV din 20 iulie 2000, au dreptul de a introduce pe teritoriul Republicii Moldova mijloace de transport auto, indiferent de termenul de exploatare a acestora, doar în cazul în care vor fi declarate prin acţiune şi plasate în regimul vamal de admitere temporară pe un termen de pînă la 180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive, cu achitarea vinietei şi cu respectarea următoarelor condiţii:

    a) mijloacele de transport auto se află la evidenţă permanentă în alte state;

    b) persoanele fizice rezidente să deţină în proprietate sau să aibă drept de folosinţă asupra mijloacelor de transport, fapt confirmat prin actele corespunzătoare; persoanele fizice nerezidente să fie proprietari ai mijloacelor de transport şi să locuiască temporar în Republica Moldova, aceste fapte fiind confirmate prin actele corespunzătoare;

    c) mijloacele de transport auto să fie scoase de pe teritoriul Republicii Moldova pînă la expirarea termenului acordat, conform regimului vamal de admitere temporară;

    d) mijloacele de transport auto să nu fie folosite pentru transportul de mărfuri şi de pasageri;

    e) în cazul în care persoanelor fizice nerezidente li se acordă un alt regim de şedere pe teritoriul Republicii Moldova, documentele confirmative se vor prezenta organului vamal în vederea prelungirii termenului de aflare a mijlocului de transport auto declarat prin acţiune, informaţia respectivă incluzîndu-se în Registrul de stat al transporturilor. 

În acest sens, recomandăm să contactați Call Centru Serviciului Vamal: callcenter@customs.gov.md și telefonic, la numărul: +373(22) 57-41-11 sau la adresa: callcenter@customs.gov.md.

Constantin - Miercuri, 16 Ianuarie 2019 13:00 - Chisinau

Buna ziua. Spunetimi va rog sotiea mea împreună cu frica minora vor putea decola de la chisinau in irlanda cu pașapoarte românești fără acordul tatălui.  Multumesc mult

IGPF - Miercuri, 16 Ianuarie 2019 15:48

În conformitate cu prevederile art. 1 al Legii nr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova numai însoţiţi de unul dintre reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal al cărui semnătură se legalizează notarial. 

Alexandru - Miercuri, 16 Ianuarie 2019 12:30 - Chisinau

Buna ziua. Sotia mea are pasaport de strainatate al RM si UK Residence Card . Intrebarea este : sotia mea poate  se plece in England cu avionul numai cu pasaport RM si UK residence Card ? 

IGPF - Miercuri, 16 Ianuarie 2019 15:49

În conformitate cu prevederile art.1 al Legii nr.269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil, eliberat de organele competente. 

Ținând cont de faptul că, modul de intrare, şedere,tranzitare şi ieşire în/din alt stat este reglementat de legislaţia acestuia, Vă sugerăm să adresați întrebarea dvs. autorităților competente ale UK.

Rusu alexandru - Miercuri, 16 Ianuarie 2019 00:14 - Or.cahul

Buna seara vreau sa aflu dak am interdictie de a parasi tara sau nu...multumesk

IGPF - Miercuri, 16 Ianuarie 2019 15:49

Furnizarea informaţiei despre existenţa sau inexistenţa interdicţiei de a părăsi ţara aplicată faţă de persoane şi mijloace de transport, se va efectua în baza unei cereri personale formulate într-o formă liberă, adresate Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, în care obligatoriu vor fi indicate datele de identitate ale persoanei sau a mijlocului de transport pe care se solicită informaţia, adresa şi numărul de telefon al solicitantului. Totodată, la cerere este necesar de a anexa copia actului de identitate a solicitantului şi a persoanei la care se referă informaţia, copia certificatului de înmatriculare a mijlocului de transport, precum şi copia actului ce atestă dreptul solicitantului de a reprezenta interesele persoanei la care se referă informaţia sau a proprietarului/posesorului legal al mijlocului de transport. Anexarea actelor enumerate sunt obligatorii, deoarece informaţia solicitată constituie date cu caracter personal, care sunt prelucrate şi protejate în conformitate cu prevederile Legii nr.133 din 08.07.2011 „privind  protecţia datelor cu caracter personal". Informaţia solicitată v-a fi furnizată în termen de cel mult 15 zile şi v-a fi preluată personal de la sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

Diana - Marți, 15 Ianuarie 2019 18:47 - İstanbul Turcia

Buna seara. Am auzit ca cetatenii Turciei pot pleca la Moldova fara paşapoarte.Ma intereseaza daca e adevarat, adica putem intra in moldova cu kimlikurile(buletinele) turceşti.

Va multumesc.

IGPF - Miercuri, 16 Ianuarie 2019 15:50

Vă informăm că la 17 octombrie 2018, în or. Chişinău, a fost semnat Protocolul de modificare a Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Turcia privind abolirea reciprocă a vizelor, care va permite călătoria reciprocă a cetățenilor din cele două state în baza cărţilor de identitate (de formatul ID1, ID2 (TD-1, TD-2, conform standardelor ICAO), inclusiv biometrice. Protocolul respectiv urmează să intre în vigoare după ratificarea acestuia de parlamentele Republicii Moldova și Republicii Turciei.

Vitalie Bruma - Marți, 15 Ianuarie 2019 14:46 - Riscani,Singureni

Buna ziua! Spuneți-mi va rog, am procurat automobil și nu am schimbat acte pe numele meu doar am făcut procura . As putea sa ies cu aceste acte de pe teritoriul R. Moldova in Ucraina , Rusia? Multumesc de răspuns!

IGPF - Miercuri, 16 Ianuarie 2019 15:50

La traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova cu mijlocul de transport, conducătorul necesită să deţină și să prezinte angajatului Poliției de Frontieră permisul de conducere perfectat pe numele său, valabil pentru categoria (subcategoria) din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare a vehiculului (indiferent cine este proprietarul vehiculului), precum şi asigurare obligatorie de răspundere civilă auto valabile pentru ţara de destinaţie.

Totodată, autorităţile vamale ale Ucrainei pot solicita actele confirmative a dreptului de folosinţă asupra mijloacelor de transport.

Astfel, ţinând cont de faptul că, modul de intrare, şedere şi ieşire în/din alt stat este reglementat de legislaţia acestuia, Vă sugerăm să adresați întrebarea dvs. autorității vamale a statului în care intenţionaţi să călătoriţi.

Tatiana - Marți, 15 Ianuarie 2019 14:10 - Самара

Buna ziua!Am nascut in luna decembrie 2018, mi sa eliberat certificat de nastere rusesc,de a aplica la urmatoarele etape de a primi RVP pentru copil avem nevoie de pasaport MD.Intrebarea mea:Pot traversa frontiera cu copilul in baza certificatului de nastere primit in FR pentru perfectarea actelor?

MULTUMESC!

IGPF - Miercuri, 16 Ianuarie 2019 15:51

În conformitate cu prevederile art.11 al Legii nr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de domiciliul sau reşedinţa acestora, care se află în străinătate şi nu sînt în posesia unui document de călătorie valabil pentru revenirea în Republica Moldova au dreptul de a intra în Republica Moldova în baza titlului de călătorie eliberat de misiunile diplomatice sau de oficiile consulare ale Republicii Moldova. Detalii referitor la eliberarea Titlului de călătorie a RM puteți obține accesând: http://www.mfa.gov.md/informatii-cetatenii-rm/titluri-calatorii/. 

Deca ion - Marți, 15 Ianuarie 2019 13:55 - Navodari

Buna ziua am si eu o problema mi a expirat buletinul si sunt in ungaria pot trece vama catre romania pentru al reface astept un raspuns urgent va rog  am. La. Mine permisul de. Conducere buletinul expirat ai certificatul de nastere 

IGPF - Miercuri, 16 Ianuarie 2019 15:51

În acest caz Dvs. nu traversați frontiera de stat a Republicii Moldova. Vă sugerăm să contactaţi Poliția de Frontieră a României la pagina oficială http://www.politiadefrontiera.ro/

Diana - Luni, 14 Ianuarie 2019 21:38 - Anenii Noi

Buna seara,am un copil in urma unei concubinaj si copilul poarta numele de familie al tatălui,doresc sa plec peste hotare cu copilul,intrebarea este daca voi putea iesi din țară cu copilul?multumesc.

IGPF - Marți, 15 Ianuarie 2019 15:56

Conform prevederilor art. 1 al Legii nr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova numai însoţiţi de unul dintre reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal al cărui semnătură se legalizează notarial.

Informații detaliate puteți obține accesând pagina oficială a Poliției de Frontieră, la rubrica „Traversare minori”, http://border.gov.md/docs/traversare_frontiera_minori.pdf

Ion - Luni, 14 Ianuarie 2019 21:15 - Chisinau

Bună ziua, am dublă cetăţenie română/moldovenească. Aș vrea să știu dacă pot intra în Republica Moldova doar cu buletinul românesc încît pașaportul RM la moment nu e la mine. 

IGPF - Marți, 15 Ianuarie 2019 15:57

În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.395 cu privire la completarea şi modificarea Hotărârii Guvernului nr.765 din 18.09.2014 cu privire la aprobarea listei documentelor de călătorie acceptate pentru traversarea de către străini a frontierei de stat a Republicii Moldova, cetăţenii României au dreptul de a traversa frontiera de stat a Republicii Moldova în baza cărților de identitate de formatul ID1, ID2 (TD-1, TD-2, conform standardelor ICAO), inclusiv biometrică.

Totodată, conform cu prevederilor art.15 al Legii nr.215 din 01.11.2011 cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova, temei pentru autorizarea trecerii frontierei de stat servesc actele de călătorie valabile prevăzute de legislaţia cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, privind regimul străinilor în Republica Moldova, precum şi alte documente stabilite în actele normative. Deci este posibil să călătoriţi fie cu documentul de călătorie eliberat de organele competente ale României sau cu cele ale Republicii Moldova. 

Totodată, în cazul călătoriei în baza actelor de călătorie ale României, vă sugerăm să deţineţi careva acte de identitate ale Republicii Moldova care vor servi dovada cetăţeniei Republicii Moldova şi vă vor scuti de verificările suplimentare, referitoare la respectarea termenului de şedere pentru cetăţenii străini în Republica Moldova. 

Eduard - Luni, 14 Ianuarie 2019 20:54 - Md

un prieten vrea sa traverseze vama spre Romania , ar putea face asta cu pasaport de tip vechi , nu-i biometric , e cel precedent albastru . I se va permite trecerea ? 

IGPF - Marți, 15 Ianuarie 2019 15:57

În cazul călătoriei în UE cu paşaport ordinar (non biometric) cetăţenii Republicii Mopldova trebuie sa aplice pentru viza naţională a statului membru UE unde doresc să călătorească.

Informații suplimentare referitor la libera circulație în spațiul Uniunii Europene puteți găsi accesând: http://border.gov.md/index.php/ro/novisa  sau http://border.gov.md/index.php/ro/visaeu 

Codreanu Mihaela - Luni, 14 Ianuarie 2019 20:28 - Italia

Buna ziua am o intrebare,ca sa zbor din Moldova in Albania am nevoie de viza sau alte documente sau trec liber doar cu biometricul. 

IGPF - Marți, 15 Ianuarie 2019 15:58

În conformitate cu prevederile art.1 al Legii nr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil, eliberat de organele competente. Modul de intrare, şedere şi ieşire în/din alt stat este reglementat de legislaţia acestuia. Informații referitor la statele în care cetățenii RM au regim fără vize, puteți găsi accesând pagina oficială a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a RM, http://www.mfa.gov.md/visa-free-regime-ro/.

Daniels - Luni, 14 Ianuarie 2019 19:09 - Ovidiu

Buna seara ! Trebuie sa plec in Turcia, am biletele luate iar cand am verificat pasaportul este putin desprinsa foia din cotor de pe prima pagina cu datele personale. Oare o sa am probleme ??

IGPF - Marți, 15 Ianuarie 2019 15:58

În conformitate cu prevederile art.1 al Legii nr.269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil, eliberat de organele competente. 

Totodată, vă informăm că, în conformitate cu prevederile art.5 al Legii nr.273 privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte, se consideră nevalabile actele de identitate: „g) care au fost deteriorate”.

Nicu - Luni, 14 Ianuarie 2019 14:14 - Glodeni

Bună ziua am o întrebare după armata poți sa intri în politia de frontiera? 

IGPF - Marți, 15 Ianuarie 2019 15:59

Pentru informație detaliată referitor la întrebarea Dvs., Vă sugerăm să accesați pagina oficială a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră la rubrica „POLIŢIA DE FRONTIERĂ” - „Carieră” - http://border.gov.md/index.php/ro/politia-de-frontiera/cariera

Галина - Luni, 14 Ianuarie 2019 09:58 - Бендеры

Я гражданка России, постоянно проживающая в городе Бендеры. У меня есть действующий загранпаспорт РФ и внутренний приднестровский паспорт. Могу ли я с этими документами беспрепятственно вылететь из аэропорта Кишинев в Санкт-Петербург? Если нет, то что необходимо для того, чтобы осуществить этот перелёт? Заранее благодарна за квалифицированный ответ и необходимую информацию.

IGPF - Marți, 15 Ianuarie 2019 15:59

В соответствии с Соглашением между правительством Российской Федерации и правительством Республики Молдова о взаимных безвизовых поездках граждан Российской Федерации и граждан Республики Молдова, граждане Российской Федерации могут пересекать государственную границу Республики Молдова на основании паспорта гражданина России.

Согласно п.(2) ст.84 Закона №200 от 16.07.2010 о режиме иностранцев в Республике Молдова - иностранцам, которые имеют визу, и иностранцам, которые не обязаны иметь визу для въезда в Республику Молдова, разрешается въезд на территорию страны, где они могут находиться не более 90 календарных дней в течение любого периода в 180 календарных дней, что предполагает учет последнего 180-дневного периода, предшествующего каждому дню пребывания. 

Если это правовое положение нарушено, иностранец несет ответственность за нарушение правил пребывания в Республики Молдова в соответствии с п. (1) ст. 333 Кодекса №218 от 24.10.2008 о правонарушениях.

В тоже время, согласно п. (5) ст. 333 Кодекса №218 от 24.10.2008 о правонарушениях, наказание, предусмотренное частью (1), не применяется к обладателям проездных документов, проживающим в населенных пунктах левобережья Днестра (Приднестровья).

Unculescu Carolina - Luni, 14 Ianuarie 2019 07:21 - Iasi

Buna , am nevoie de o informație, sunt din republica Moldova, casatorita in Romania am pașaport biometric și permis de ședere valabil 5 ani, doresc sa plec în Anglia la soțul meu pentru a munci , îmi puteți spune va rog daca am nevoie de visa sau alte acte, mulțumesc!!!

IGPF - Luni, 14 Ianuarie 2019 15:23

Vă comunicăm că cetățenii Republicii Moldova, doritori de a călători în Marea Britanie sunt obligați să obțină viza de intrare în acest stat.

Maria - Duminică, 13 Ianuarie 2019 23:49 - Turcia

buna am si eu o inter bare la in ospetie a venit surioara mai mica care este minora intrarea in tara a facuto cu sora mijlocie procura e pe ea sururioara minora poate face iesire din tara cu mine

IGPF - Luni, 14 Ianuarie 2019 15:25

În conformitate cu prevederile art. 1 al Legii nr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova numai însoţiţi de unul dintre reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal al cărui semnătură se legalizează notarial. 

 • baner_guvern_md
 • baner_moldova_md
 • baner_parlament_md
 • baner_presedinte_md
 • banner_MAI
 • bb1_igp2
 • bb2_protectie civila
 • bb3_carabinieri
 • bb4_biroul migratie si azil
 • bb5_academia stefan cel mare
 • bb6_dinamo1
 • cnpdcp
 • vama
 • vy_moficial