Maxim - Sâmbătă, 18 Mai 2019 13:46 - Chisinau

Bună ziua, spuneți-mi vă rog pot călători în Ucraina cu buletinul de identitate emis de autoritățile române ?

IGPF - Sâmbătă, 18 Mai 2019 14:30

Ținând cont de faptul că, modul de intrare, şedere,tranzitare şi ieşire în/din alt stat este reglementat de legislaţia acestuia, Vă sugerăm să adresați întrebarea dvs. autorităților competente ale Ucrainei.

Ion Popescu - Sâmbătă, 18 Mai 2019 11:23 - Chisinau

Pot trece frotntiera din Republica Moldova la volanul unui autoturism ..neavând procura la ea, dar mașina e a unu din părinți ?

IGPF - Sâmbătă, 18 Mai 2019 14:29

La traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova cu mijlocul de transport, conducătorul auto necesită să deţină și să prezinte angajatului Poliției de Frontieră permisul de conducere perfectat pe numele său, valabil pentru categoria (subcategoria) din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare a vehiculului, precum şi documentele internaţionale de asigurare valabile în Republica Moldova.

Totodată, ce ține de introducerea şi scoaterea de către persoanele fizice a mijloacelor de transport auto de/pe teritoriul vamal al Republicii Moldova, vă sugerăm să vă adresați Serviciului Vamal al Republicii Moldova, la linia de informare call center, tel. +373 (022) 574 111, sau puteți contacta linia de informare prin SKYPE: serviciul.vamal, cât și să vă adresați prin e-mail: callcenter@customs.gov.md.

Iulian Munteanu - Sâmbătă, 18 Mai 2019 00:59 - Galati

Va rog sa-mi spuneti: un cetatean român de cate ori poate intra si iesi in/din republica Moldova într-o luna cu autoturismul proprietate personala?

IGPF - Sâmbătă, 18 Mai 2019 14:25

Vă informăm că, conformitate cu alin. (2), art.84 al Legii nr.200 din 16.07.2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, străinii pot intra pe teritoriul ţării (de multiple ori)şi se pot afla pînă la 90 de zile calendaristice în decursul oricărei perioade de 180 de zile calendaristice, ceea ce implică luarea în considerare a ultimei perioade de 180 de zile precedente fiecărei zile de şedere. Pentru o ședere prelungită, cetățenii străini trebuie să fie titulari ai unei vize sau permis de ședere valabile, eliberate de către autoritățile competente ale Republicii Moldova.

Totodată reamintim că la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova cu mijlocul de transport, conducătorul necesită să deţină și să prezinte angajatului Poliției de Frontieră permisul de conducere perfectat pe numele său, valabil pentru categoria (subcategoria) din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare a vehiculului, precum şi asigurare obligatorie de răspundere civilă auto valabilă pentru Republica Moldova.

Informăm că, regulile de introducere și scoatere a mijloacelor de transport (înmatriculate în alte state) in/din RM şi plasarea acestora în anumite regimuri vamale este de competența Serviciului Vamal al RM. Respectiv, vă sugerăm adresați întrebarea dvs. Serviciului Vamal al Republicii Moldova, la linia de informare call center, tel. +373 (022) 574 111, sau puteți contacta linia de informare prin SKYPE: serviciul.vamal, cât și să vă adresați prin e-mail: callcenter@customs.gov.md

Dumitru Claudia - Vineri, 17 Mai 2019 23:41 - Resita

Pot afla ca rog daca sotul meu are interdictie cum se procedează multumesc. Frumos

IGPF - Sâmbătă, 18 Mai 2019 14:26

În cazul în care Vă referiți la regulile de traversare a frontierei de stat a României, atunci întrebarea Dvs. nu ține de competența Poliției de Frontieră a Republicii Moldova și vă sugerăm să contactaţi Poliția de Frontieră a României la pagina oficială http://www.politiadefrontiera.ro

Tatiana - Vineri, 17 Mai 2019 22:10 - Italia

Buna seara va rog sami răspundeți la o intrebare.pasaportul băiatului meu scade pe 18 iulie eu vreau sa plec cu masina in republica moldova acasă pe 13 iulie pot trece vama fără probleme sau nu.va multumesc

IGPF - Sâmbătă, 18 Mai 2019 14:26

În conformitate cu prevederile art.1 al Legii nr.269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil, eliberat de organele competente.

Totodată, Vă comunicăm că modul de intrare, şedere şi ieşire în/din alt stat este reglementat de legislaţia acestuia.

Barbu Andreea - Vineri, 17 Mai 2019 20:15 - Racari

Buna ziua. Trebuie să călătoresc cu un minor în vârstă de 10 luni într-o țară UE. Avem procura de la tatăl copilului pentru a efectua deplasare dar in aceasta este trecut doar CNP-ul copilului, fără seria si numarul pașaportului acesta fiind încă în lucru. Este valabilă procura? Sau este nevoie sa întocmească alta? Va multumesc anticipat!

IGPF - Sâmbătă, 18 Mai 2019 14:27

În cazul în care Vă referiți la regulile de traversare a frontierei de stat a României, atunci întrebarea Dvs. nu ține de competența Poliției de Frontieră a Republicii Moldova și vă sugerăm să contactaţi Poliția de Frontieră a României la pagina oficială http://www.politiadefrontiera.ro.

Florin - Vineri, 17 Mai 2019 20:10 - Bacau

Buna ziua,pe data de 17 mai imi expira perioada de supraveghere de 3 ani si interdictia de a parasi tara.Oare o sa am probleme la aeroport pe data de 28 mai?Precizez ca am avut suspedare pe o perioada de 3 ani si cu interdictia de a parasi tara pana pe data de 17 mai 2019 data de o judecatorie din Romania.Multumesc!

IGPF - Sâmbătă, 18 Mai 2019 14:27

În cazul în care Vă referiți la regulile de traversare a frontierei de stat a României, atunci întrebarea Dvs. nu ține de competența Poliției de Frontieră a Republicii Moldova și vă sugerăm să contactaţi Poliția de Frontieră a României la pagina oficială http://www.politiadefrontiera.ro.

cornelia - Vineri, 17 Mai 2019 19:34 - chisinau

buna ziua . va rog sa ma informati corect referitor la calatorie peste hotare cu copil minor, dar fiind divortata de tatal copilului (mama si copilul au acelasi nume de familie)..mentionez e doar o vacanta de 10 zile. detinem pasaportul republicii Moldova ambii...avem sau nu nevoie la aeroport de procura, cu zbor din romania ?

astept raspuns

Multumesc

IGPF - Sâmbătă, 18 Mai 2019 14:28

În conformitate cu prevederile art.1 al Legii nr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil, eliberat de organele competente, iar minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova numai însoţiţi de unul dintre reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal al cărui semnătură se legalizează notarial.

Maria - Vineri, 17 Mai 2019 14:23 - Telenesti

buna ziua cum pot sa aflu daca am interdictie in Russia ?

IGPF - Sâmbătă, 18 Mai 2019 14:28

Ținând cont de faptul că, modul de intrare, şedere,tranzitare şi ieşire în/din alt stat este reglementat de legislaţia acestuia, Vă sugerăm să adresați întrebarea dvs. autorităților competente ale Federației Ruse.

iunosov - Vineri, 17 Mai 2019 12:28

buna ziua.spunetimi va rog frumos.e adevarat ce se zice ca dac ai refuz de intrare in ugaria si schimbi alt pasaport biometric,poti trece frontiera din nou fara probleme?e real asa ceva

IGPF - Vineri, 17 Mai 2019 16:40

Vă informăm în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2016/399 al PE şi al Consiliului din 9 martie 2016 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane (Codul Frontierelor Schengen), resortisanţii ţărilor terţe se pot afla pe teritoriul statelor membre pentru o perioadă de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile, ceea ce implică luarea în considerare a ultimei perioade de 180 de zile precedente fiecărei zile de şedere. 

Suplimentar, vă informăm că, termenul de aflare în spaţiul unic european poate fi calculat prin utilizarea calculatorului Schengen, accesând pagina WEB: http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/border-crossing/schengen_calculator_en.html

Totodată Vă comunicăm că, modul de intrare, şedere şi ieşire în/din alt stat este reglementat de legislaţia acestuia, Vă sugerăm să adresați întrebarea dvs. autorităţilor competente ale statului în care doriți să călătoriți sau să tranzitați.

Cristian - Vineri, 17 Mai 2019 12:02 - Adjud

Bună ziua, am o nedumerire cum aș putea pleca în irlanda sunt din Moldova dar stau în România și am permis de ședere în romania sunt major ce miar ca să plec? 

IGPF - Vineri, 17 Mai 2019 16:41

Vă comunicăm că pentru călătorii în Irlanda, cetăţenilor Republicii Moldova le este necesară viză aplicată în actul de călătorie, sau să fie titularii unui permis de ședere valabil pe teritoriul acestui stat.

Ursati - Vineri, 17 Mai 2019 11:56 - Sîngerei,Moldova

Buna ziua...prin spuse am inteles ca inn România se poate de calatorit cu buletinul de identitate moldovenesc..E adevărat sau nu?

IGPF - Vineri, 17 Mai 2019 16:41

În conformitate cu prevederile art.1 alin.(1) al Legii nr.269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil, eliberat de organele competente. 

Totodată, Vă informăm că începînd cu 28 aprilie 2014 a fost liberalizat regimul de vize pentru cetăţenii RM prin modificarea Regulamentului UE nr. 539/2001 privind abolirea obligaţiei de viză pentru călătoriile de scurtă durată pentru cetăţenii RM posesori ai paşaportului biometric în spaţiul Schengen.

Informații detaliate referitor la libera circulație în spațiul Uniunii Europene puteți găsi accesând: http://border.gov.md/index.php/ro/novisa  sau http://border.gov.md/index.php/ro/visaeu.  

Cumpana - Vineri, 17 Mai 2019 11:49

Buna ziua. As vrea sa stiu daca o persoana cu cetatenie greaca poate calatori in Republica Moldova doar cu buletinul de identitate grecesc intrucat NU are pasaport. 

Va multumesc anticipat pentru informatie. Sa aveti o zi buna!

IGPF - Vineri, 17 Mai 2019 16:43

Vă informăm, că în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.765 din 18.09.2014 cu privire la aprobarea listei documentelor de călătorie acceptate pentru traversarea de către străini a frontierei de stat a Republicii Moldova, cetăţenii Republicii Elene au dreptul de a traversa frontiera de stat a Republicii Moldova în cărților de identitate de formatul ID1, ID2 (TD-1, TD-2, conform standardelor ICAO), inclusiv biometrice.

Nicoleta - Vineri, 17 Mai 2019 09:04 - Chisinau

Buna ziua. Termenul de expirare a pasaportului pentru copil este 19.06.2019. Pe data de 01.06.2019 intentionam sa plecam pe 1 zi in Odesa. Vom putea trece frontiera?

IGPF - Vineri, 17 Mai 2019 16:44

În conformitate cu prevederile art.1 al Legii nr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil, eliberat de organele competente. Ținând cont de faptul că, modul de intrare, şedere şi ieşire în/din alt stat este reglementat de legislaţia acestuia, vă sugerăm să adresați întrebarea dvs. autorităților competente ale Ucrainei accesând: http://dpsu.gov.ua/ua/contacts//  

alexei - Joi, 16 Mai 2019 22:50

Buna seara, pot intra in Republica Moldova  (prin aeroportul din Chisinau), cu bulentin romanesc care imi expira pe 11.07.2019??? Multumesc

IGPF - Vineri, 17 Mai 2019 16:44

În conformitate cu prevederile alin. (1), art.61 al Legii nr.200 din 16.07.2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, care stabilesc că, la data intrării străinului pe teritoriul Republicii Moldova, durata de valabilitate a documentului de călătorie trebuie să depăşească cu cel puţin 3 luni data stabilită pentru părăsirea teritoriului Republicii Moldova.

HALMACIU R - Joi, 16 Mai 2019 21:59 - TARGU MURES

Buna ziua. Sotul (cetatean roman) are pasaport expirat din iulie 2017. Maine dimineata am dori sa pornim catre Rep. Moldova in vizita. Poate intra cu buletinul romanesc in acest caz?  Multumesc!

IGPF - Vineri, 17 Mai 2019 16:45

În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.765 din 18.09.2014 cu privire la aprobarea listei documentelor de călătorie acceptate pentru traversarea de către străini a frontierei de stat a Republicii Moldova, cetăţenii României au dreptul de a traversa frontiera de stat a Republicii Moldova în baza cărților de identitate de formatul ID1, ID2 (TD-1, TD-2, conform standardelor ICAO), inclusiv biometrică.

Ana - Joi, 16 Mai 2019 18:27 - Chisinau

Buna ziua.Cetățean al Republicii Moldova ajunge cu pașaport alb in Aeroportul Internațional Chisinau, pot apărea careva întrebări sau interdicții din partea colaboratorilor vamali?

IGPF - Vineri, 17 Mai 2019 16:45

În conformitate cu prevederile art.1 al Legii nr.269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil, eliberat de organele competente. 

Totodată, în conformitate cu prevederile art.11 al Legii nr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de domiciliul sau reşedinţa acestora, care se află în străinătate şi nu sînt în posesia unui document de călătorie valabil pentru revenirea în Republica Moldova au dreptul de a intra în Republica Moldova în baza titlului de călătorie eliberat de misiunile diplomatice sau de oficiile consulare ale Republicii Moldova.  În cazul dumneavoastră autorizarea traversării frontierei de stat a Republicii Moldova se va efectua în baza titlului de călătorie eliberat cetățenilor RM.

Popescu Angelica - Joi, 16 Mai 2019 17:53 - Braila

Bună ziua.Pentru a merge din Braila-România intr-o excursie în Republica Moldova  un copil de 15 ani poate merge cu buletinul,sau are nevoie de pasaport.Copilul este însoțit de ambii părinți. 

IGPF - Vineri, 17 Mai 2019 16:46

În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.765 din 18.09.2014 cu privire la aprobarea listei documentelor de călătorie acceptate pentru traversarea de către străini a frontierei de stat a Republicii Moldova, cetăţenii României au dreptul de a traversa frontiera de stat a Republicii Moldova în baza cărților de identitate de formatul ID1, ID2 (TD-1, TD-2, conform standardelor ICAO), inclusiv biometrică. Deci este posibil să călătoriți fie în baza pașaportului ordinar sau prezentând cărțile de identitate descrise supra.

Doina - Joi, 16 Mai 2019 16:59 - Belgia

Bună ziua! La moment sunt în Belgia iar pașaportul românesc cu care călătoresc de obicei este expirat și nu am posibilitatea să-l reinoiesc la moment, aș dori să știu dacă mă pot reîntoarce in Moldova cu pașaportul moldovenesc simplu( nu biometric)?!? Mulțumesc anticipat pentru răspuns !!

IGPF - Vineri, 17 Mai 2019 16:47

În conformitate cu prevederile art.1 al Legii nr.269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil, eliberat de organele competente. 

Modul de intrare şi ieşire în/din alt stat este reglementat de legislaţia acestuia.

Duumi - Joi, 16 Mai 2019 15:35 - Targoviste

Ce acte trebuie pentru a veni un copil de 16 ani in vizita in romania timp de 3 zile?

IGPF - Vineri, 17 Mai 2019 16:48

În conformitate cu prevederile art.1 al Legii nr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil, eliberat de organele competente, iar minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova numai însoţiţi de unul dintre reprezentanţii lor legali de un însoţitor, desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal al cărui semnătură se legalizează notarial.

Lebada Cristian - Joi, 16 Mai 2019 14:58 - Vaslui

Buna ziua! Mai este nevoie de contract de comodat pe teritoriul Republicii Moldova dacă autoturismul pe care îl conduc este pe numele tatălui meu? Menționez că în asigurare sunt trecut conducător auto pentru acel autovehicul. Întreb pentru a nu avea probleme la intrarea sau ieșirea din țară. Va mulțumesc!

IGPF - Vineri, 17 Mai 2019 16:48

La traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova cu mijlocul de transport, conducătorul necesită să deţină și să prezinte angajatului Poliției de Frontieră permisul de conducere perfectat pe numele său, valabil pentru categoria (subcategoria) din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare a vehiculului (indiferent cine este proprietarul vehiculului), precum şi asigurare obligatorie de răspundere civilă auto valabilă pentru Republica Moldova.

Totodată, vă informăm că regulile de introducere și scoatere a mijloacelor de transport (înmatriculate în alte state) in/din RM şi plasarea acestora în anumite regimuri vamale este de competența Serviciului Vamal al RM. Respectiv, vă sugerăm adresați întrebarea dvs. Serviciului Vamal al Republicii Moldova, la linia de informare call center, tel. +373 (022) 574 111, sau puteți contacta linia de informare prin SKYPE: serviciul.vamal, cât și să vă adresați prin e-mail: callcenter@customs.gov.md 

Cristi - Joi, 16 Mai 2019 10:45 - Moldova

Daca is moldovan si imi fac pasaport roman CNP-ul ii diferit in ambele documente ?

IGPF - Vineri, 17 Mai 2019 16:49

Întrebarea dvs. nu ţine de competenţa Poliţiei de Frontieră a Republicii Moldova, deoarece nu se referă la traversarea de către persoane şi mijloace de transport a frontierei de stat a Republicii Moldova. Vă sugerăm să adresați întrebarea dvs. autorităţilor competente ale României.

Gheorghe - Joi, 16 Mai 2019 09:17 - Chișinău

Bună ziua, pentru circulația pe teritoriul RM, e nevoie de procura sau nu  pentru o alta persoana care conduce un autoturism pe numele meu și are toate actele mașinii , mașina e cu numere de RO? 

IGPF - Joi, 16 Mai 2019 16:34

Întrebarea dvs. nu ţine de competenţa Poliţiei de Frontieră a R. Moldova, deoarece nu se referă la traversarea de către persoane şi mijloace de transport a frontierei de stat a Republicii Moldova. Vă sugerăm să vă adresați la Inspectoratul Național de Patrulare al IGP al MAI accesând: http://politia.md/ro/content/subdiviziuni-specializate-0 

Mihai - Joi, 16 Mai 2019 08:32 - sibiu

Pentru o calatorie in Republica Moldova cu autoturismul care este inmatriculat pe numele sotiei am nevoie de procura daca ea nu vine cu mine? Multumesc

IGPF - Joi, 16 Mai 2019 16:34

La traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova cu mijlocul de transport, conducătorul necesită să deţină și să prezinte angajatului Poliției de Frontieră permisul de conducere perfectat pe numele său, valabil pentru categoria (subcategoria) din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare a vehiculului (indiferent cine este proprietarul vehiculului), precum şi asigurare obligatorie de răspundere civilă auto valabilă pentru Republica Moldova.

Totodată, vă informăm că regulile de introducere și scoatere a mijloacelor de transport (înmatriculate în alte state) in/din RM şi plasarea acestora în anumite regimuri vamale este de competența Serviciului Vamal al RM. Respectiv, vă sugerăm adresați întrebarea dvs. Serviciului Vamal al Republicii Moldova, la linia de informare call center, tel. +373 (022) 574 111, sau puteți contacta linia de informare prin SKYPE: serviciul.vamal, cât și să vă adresați prin e-mail: callcenter@customs.gov.md 

Adrian - Miercuri, 15 Mai 2019 19:53 - fara in sabina

Buna ziua paaaportul imi expira in luna septembrie locuesc in italia vvreau sa plec in luna mai in Moldova daca ma mai pot intoarce in Italia cu acelasi paaaportul 

IGPF - Joi, 16 Mai 2019 16:34

În conformitate cu prevederile art.1 al Legii nr.269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil, eliberat de organele competente.

Totodată vă informăm că în conformitate cu prevederile art.11 al Legii nr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de domiciliul sau reşedinţa acestora, care se află în străinătate şi nu sînt în posesia unui document de călătorie valabil pentru revenirea în Republica Moldova au dreptul de a intra în Republica Moldova în baza titlului de călătorie eliberat de misiunile diplomatice sau de oficiile consulare ale Republicii Moldova. 

Detalii referitor la eliberarea Titlului de călătorie a RM puteți obține accesând: http://www.mfa.gov.md/informatii-cetatenii-rm/titluri-calatorii/

 • baner_guvern_md
 • baner_moldova_md
 • baner_parlament_md
 • baner_presedinte_md
 • banner_MAI
 • bb1_igp2
 • bb2_protectie civila
 • bb3_carabinieri
 • bb4_biroul migratie si azil
 • bb5_academia stefan cel mare
 • bb6_dinamo1
 • cnpdcp
 • vama
 • vy_moficial