Poliția de Frontieră și-a prezentat rezultatele activității pentru primele șase luni ale anului 2020

.

PF 14Astăzi, 20 iulie a.c. echipa managerială a Poliției de Frontieră s-a întrunit pentru a analiza activitatea și rezultatele instituției înregistrate pentru primul semestru, cât și ajustarea planului de acțiuni ținând cont de priorități pentru următoarele șase luni. Evenimentul a fost prezidat de către șeful Poliției de Frontieră Corneliu Groza în prezența Secretarului de stat al MAI Mariana Gramă, conducerii Federației Sindicale Sindlex, Asociației Veteranilor MAI, dar și Asociației Grănicerilor din Republica Moldova.

Primul semestru al anului curent a fost marcat de fenomenul pandemiei, din acest considerent toată activitatea de bază s-a propulsat către soluționarea provocărilor legate de riscurile şi ameninţările susceptibile să compromită securitatea națională. Chiar dacă fluxul de traversări a cunoscut o diminuare semnificativă, iar unele puncte de trecere și-au sistat activitatea, au fost necesare eforturi consistente pentru a gestiona situația în contextul în care aceasta înregistra o instabilitate zilnică.

Indicele infracțional privind organizarea migrației ilegale, trafic de ființe umane, combaterea traficului ilicit cu droguri a înregistrat de asemenea o descreștere în raport cu aceeași perioadă a anului precedent. La polul opus se află trecerile ilegale a frontierei de stat cu o creștere de 44%.

În perioada de referință, consolidarea securității frontierelor a fost realizată prin prisma provocării globale fiind întreprinse măsuri necesare întru diminuarea riscurilor de raspândire a infecției COVID-19, dar și de protecție a angajaților IGPF antrenați în controlul frontierei.

Instituția de frontieră se bucură de asistență externă prin faptul că gestionează un șir de proiecte și programe. Cele mai importante fiind orientate spre controlul comun al frontierelor și schimbul de informații eficiente în timpi reali. THOR, VICOS, TRABOR, Inițiativa pilot a DoE „NSDD Green Border Security Initiative”- sunt doar câteva din cooperările de care beneficiază IGPF.

În această ordine de idei, doamna Mariana Gramă a îndemnat Poliția de Frontieră să-și concentreze atenția la maxim pe cooperarea internațională, indiferent de tipul de parteneriat extern sau de colaborarea cu ONG-urile din Republica Moldova, astfel să fie menținută asistența instituției în lupta cu noul coronavirus. „Pe perioada pandemiei ați făcut un lucru colosal, ceea ce este de apreciat și pentru care din numele conducerii MAI vă mulțumesc. Sunteți o echipă integrată, nu exclud unele rezerve în activitate, dar per general rezultatele muncii Dvs. sunt pozitive și apreciate la un nivel înalt” a conchis în discursul său doamna Secretar de Stat.

La fel, cu un mesaj de încurajare pentru efectivul activ al Poliției de Frontieră au venit președintele Asociației Veteranilor MAI Alexei Armașu, dar și președintele Asociației Grănicerilor din R. Moldova Oleg Fedico, ambii conducători au dat asigurări de susținere continuă în diverse inițiative ce au drept scop îmbunătățirea activității de serviciu, dar și colaborarea cu pensionarii instituției. Pentru un dialog constructiv, stabilit între Poliția de Frontieră și sindicate, domnul Mihai Lașcu a adresat recunoștință, inclusiv a transmis considerațiuni personalului care în această perioadă deloc ușoară a fost antrenat în combaterea răspândirii infecției COVID-19.

Pe finalul ședinței de bilanț, șeful Poliției de Frontieră Corneliu Groza a bifat prioritățile de dezvoltare instituțională, în special a punctat aspectul de consolidare al capacităților privind profilaxia COVID-19 și gestionarea eficientă a fluxurilor migraționale în contextul crizei vizate. Totodată, în limitele bugetare rămâne o prioritate dezvoltarea infrastructurii frontierei de stat și dotarea cu echipament personalul de frontieră. „Pe o notă pozitivă aș vrea să închei prin mulțumindu-vă pentru munca realizată în cele șase luni de zile, ați ghidat eficient colectivele. Necătând la toate neajunsurile care au fost, noi ne-am realizat sarcinile și am îndeplinit în mare parte angajamentele asumate. Nu greșește doar cel ce nu muncește - critici au fost și vor fi, doar că noi trebuie să ne orientăm spre cele care sunt corecte și obiective. ” a menționat domnul Corneliu Groza.

PF 3PF 6PF 16PF 20PF 7PF 11

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter
 • baner_guvern_md
 • baner_moldova_md
 • baner_parlament_md
 • baner_presedinte_md
 • banner_MAI
 • bb1_igp2
 • bb2_protectie civila
 • bb3_carabinieri
 • bb4_biroul migratie si azil
 • bb5_academia stefan cel mare
 • bb6_dinamo1
 • cnpdcp
 • vama
 • vy_moficial