Familia – izvor de iubire și respect

.

familiaRoman Levco și Anastasia Dogotari, din orașul Otaci, ambii polițiști de frontieră, formează o familie frumoasă de mai bine de zece ani. Împreună cresc și educă trei copii minunați. Pentru ei o familie fericită înseamnă atunci când toți membrii sunt sănătoși, când petrec timpul împreună și se ajută reciproc. Zâmbetul copiilor e energia și puterea de care au nevoie, iar restul e doar un detaliu.

Astăzi, vă oferim un interviu sincer, simplu și de execepție. O poveste de iubire, o lecție de viață și un exemplu de admirat.

Î: Ce înseamnă familia pentru dumneavoastră?
R: (zâmbește) Filozofic, putem spune multe, dar într-un cuvânt familia mea este totul pentru mine. E locul care ne unește, în care ne povestim tot ce ni se întâmplă, ce simțim, ce ne dorim, ce ne doare. Cel mai important este că ne ajutăm reciproc și fiecare din noi are responsabilitățile sale.

Î: De câți ani formați această familie frumoasă?
R: De zece ani, dar ne cunoaștem încă de pe băncile universității. Îmi aduc aminte că chiuliam de la ore ca să ne vedem?

Î: Cine chiulia mai mult?
R: Eu desigur. 

Î: De când activați în Poliția de Frontieră?
R: Încă de la facultate. Eram în anul trei când m-am transferat la programul cu frecvență redusă pentru a putea să mă angajez în Serviciul Grăniceri de atunci. La acea vreme soțul meu era deja angajat, de câțiva ani, la această instituție.

Î: După ce te ghidezi în viața de familie?
R: Pe punctualitate. Totul trebuie să fie făcut bine și la timp. Pe educație de asemenea, eu cu soțul suntem de baștină din sudul Moldovei, am crescut și am copilărit ambii în familii iubitoare și respectuoase. De aceea mă bazez mult pe educația primită de la părinții mei, iar când trebuie să fim alături de copiii noștri - nu există excepții. Ne implicăm ambii în egală măsură în acest proces al cunoașterii, iar ce ține de activitățile zilnice ale gospodăriei suntem toți cinci prezenți. În familia noastră nu există nu pot, nu vreau, nu știu.

Î: Ce apreciezi cel mai mult la voi, ca familie?
R: Succesul – unde este unire, iubire acolo apare și succesul.

Î: Ce înseamnă pentru tine succesul?
R: Reușitele. Nu am multe cerințe de la viață, nu vreau o casă în Maldive. Îmi iubesc enorm de mult familia și ne simțim bine împreună. Apreciez mult că ne ajutăm reciproc, de exemplu, eu în timp ce calc hainele, băieții cei mai mari Nichita cu Vasile curăță și pregătesc toate legumele pentru ca eu ulterior să pregătesc prânzul sau cina. Întotdeauna le solicit ajutorul și mereu îl primesc.
Ca să reușim eu cu soțul activăm în schimburi diferite, și atunci, până se realizează schimbul este un interval de trei ore în care lipsim ambii de acasă. Nichita, are nouă ani, este cel care are grijă de casă și de frățiorii lui mai mici, el este și mamă și tată, un ajutor imens și o responsabilitate totodată. Eu și tatăl lui suntem mândri de el și liniștiți că putem avea încredere.

Î: Cum e să fii mamă a trei băieți frumoși?
R: (zâmbește) nuștiu cum e să ai fete, dar mamă de băieți să fii e minunat. Soțul își dorește o fetiță, dacă o voi avea cred că va trebui să învăț multe. Nu am idee cum să mă comport cu fetele. 

Î: Povestește-ne despre experiența în care soțul tău te-a ajutat la nașterea celui de al treilea băiețel. Cum a fost?
R: A fost un amalgam de emoții și trăiri. Chiar dacă știam ce mă așteaptă, faptul că soțul m-a ajutat, a primit de fapt nașterea a fost ceva inedit și asta demostrează încă o dată că mă pot baza pe el oricând. Îmi amintesc că s-a întâmplat totul atât de repede nici nu am reușit să sunăm la 112. Când să ieșim din casă am decis să ne întoarcem, simțeam că nu vom reuși să mai ajungem la spital. Soțul meu e foarte înțelept și calm nu a fost necesar să-l ghidez în ce avea de făcut la momentul respectiv. S-a descurcat de minune, cu atât mai mult că băiețelul avea cordonul ombilical în jurul gâtului. Când au ajuns medicii au putut doar să ne felicite. Eu eram cu bebelușul la sân.

Î: Cum faceți față situațiilor de conflic?
R: Nu prea avem astfel de situații, mai mult ne sporim pe unele chestii în deosebi ce ține de serviciu, de modul de organizare, de un articol de prin lege. În rest comunicăm pe orice temă și asta cred că menține acel echilibru al relației noastre.

Î: Ce ați învățat voi în calitate de părinți de la copiii voștri?
R: Am devenit mai liniștiți.

Î: Familia TA în trei cuvinte.
R: Vis. Să fim utili societății.

Tot ce însumă acest cuvânt e mai mult decât unitate, putere, fericire, copii, responsabilitate, joacă. Ea, familia, creează tot ce e mai frumos oferind toată dragostea și implicând o generozitate fără margini. Te face să visezi la lucruri mărețe, te încurajează să iei decizii, să muncești și te ajută să depășești toate greutățile. Ea este cea care te așteaptă, care îți duce dorul. Ea este esența vieții.

Felicităm întreaga FAMILIE a Poliției de Frontieră, dar și pe fiecare în parte. Multă sănătate tuturor, putere și răbdare taților, energie și iubire mamelor și o copilărie fericită și lipsită de griji tuturor copiilor. SĂ NE TRĂIȚI.

LA MULȚI ANI!
#15_mai – Ziua Internațională a #Familiei
Familia – #inima_societății.

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter
 • baner_guvern_md
 • baner_moldova_md
 • baner_parlament_md
 • baner_presedinte_md
 • banner_MAI
 • bb1_igp2
 • bb2_protectie civila
 • bb3_carabinieri
 • bb4_biroul migratie si azil
 • bb5_academia stefan cel mare
 • bb6_dinamo1
 • cnpdcp
 • vama
 • vy_moficial