Situația la frontieră, bilanțul săptămânii

.

leuseniFRÎn perioada 9 - 15 martie 2020, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 237 144 traversări, dintre care un număr mai mare – 125 102 treceri pe sensul de intrare în Republica Moldova. Comparativ cu numărul total de persoane, înregistrat în prima săptămână a lunii martie, este în descreștere cu circa 20%. Valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 78 747 traversări.

Cea mai ”activă” frontieră a fost cea cu România, 48% din totalul de traversări s-au semnalat în punctele de trecere situate la granița moldo-română.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost:
PTF Leușeni – 33 698 traversări persoane,
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 32 185 traversări persoane,
PTF Sculeni – 30 390 traversări persoane,
PTF Otaci – 28 410 traversări persoane,
PTF Giurgiulești-Galați – 24 412 traversări persoane,
PTF comun Palanca – 11 138 traversări persoane,
PTF Costești – 11 106 traversări persoane.

Cea mai aglomerată zi din săptămâna precedentă a fost marți, 10 martie 2020, fiind înregistrate valori de 38 733 traversări persoane și 10 763 traversări mijloace de transport.

Pe parcursul săptămânii trecute, la ”frontiera verde" și în punctele de trecere polițiștii de frontieră au notificat 97 evenimente, cu documentarea a 110 persoane, care au încălcat legislaţia frontalieră şi migraţională a Republicii Moldova, după cum urmează:
- 53 de încălcări ale regimului zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere;
- 25 de cetățeni străini au încălcat regimul de ședere pe teritoriul R. Moldova;
- 13 conducători auto au ignorat regulile de transportare și de folosire a vinietelor;
- cinci cazuri de trafic ilicit de bunuri;
- o intervenție transfrontalieră SMURD.

Au fost declanșate 192 de consemne, dintre care 14 pe INTERPOL, iar 178 conform informațiilor parvenite din partea autorităților de ocrotire a normelor de drept naționale.

În decursul săptămânii precedente 65 de cetăţeni străini, dar și 63 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în Republica Moldova.

Activitatea de constatare şi examinare a contravenţiilor în cadrul subdiviziunilor Poliţiei de Frontieră a prezentat următorii indici statistici: 119 procese verbale și chitanțe, cu aplicarea amenzilor în sumă de 81 850 și încasarea amenzilor de 38 525 lei.

NOTĂ: Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal întăresc mai multe măsuri pe linia diminuării riscului de răspândire a infecției de tip nou Coronavirus, în special la punctele de trecere a frontierei, dar și măsurile de protecție individuală a personalului din subordine. Printre acestea se numără:
- monitorizarea persoanelor revenite din regiunile cu izbucniri în focare de COVID-19,
- detectarea celor care prezintă simptome asociate cu infecția Coronavirus de tip nou,
- izolarea de celelalte persoane,
- solicitarea serviciului 112 pentru transportarea acestora în cadrul instituției specializate spitalicești.
Pe sensul de intrare în țară, obligatoriu fiecare călător este supus termometriei, se asigură ca aceștia completează corect fișele epidemiologice și se informează despre amenzile care vor fi aplicate persoanelor ce nu vor respecta măsurile de profilaxie în contextul coronavirusului.

Totodată, reamintim că la informarea oficială de către autoritățile de frontieră și vamale din România și Ucraina, cât și în baza deciziei autorităților naționale competente, mai multe puncte de trecere a frontierei de stat vor fi închise pe o perioadă nedeterminată. Din 14 martie, ora 16:00, sunt închise temporar punctele de trecere a frontierei moldo-române Cahul-Oancea și Lipcani-Rădăuți Prut. De astăzi, 16 martie curent, din partea Ucrainei sunt sistate activitatea a 36 de puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene, iar de mâine, 17 martie alte puncte de trecere, nu vor fi funcționale, informează-Te aici . La fel, precizăm că din 17 martie curent, ora 00:00, va fi SISTAT TRAFICUL AERIAN prin punctul de trecere a frontierei Aeroportul Internațional Chișinău, indiferent de direcție intrare sau ieșire din Republica Moldova. 

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter
 • baner_guvern_md
 • baner_moldova_md
 • baner_parlament_md
 • baner_presedinte_md
 • banner_MAI
 • bb1_igp2
 • bb2_protectie civila
 • bb3_carabinieri
 • bb4_biroul migratie si azil
 • bb5_academia stefan cel mare
 • bb6_dinamo1
 • cnpdcp
 • vama
 • vy_moficial