Situația la frontieră, bilanțul săptămânii

.

IMG 0696În perioada 28 ianuarie – 03 februarie 2019, la ”frontiera verde" și în punctele de trecere polițiștii de frontieră au notificat 64 de evenimente, cu documentarea a 72 de persoane, care au încălcat legislaţia frontalieră şi migraţională a Republicii Moldova, după cum urmează: 

- 19 încălcări a regimului zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere;
- 13 cetățeni străini au încălcat regimul de ședere pe teritoriul R. Moldova;
- 24 conducători auto au ignorat regulile de transportare și de folosire a vinietelor;
- opt tentative de trafic ilicit de bunuri.

Au fost declanșate 148 consemne, dintre care 11 pe INTERPOL, iar 137 conform informațiilor parvenite din partea autorităților de ocrotire a normelor de drept naționale.
În decursul săptămânii precedente, 47 de cetăţeni străini, dar și 63 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în Republica Moldova.
Activitatea de constatare şi examinare a contravenţiilor în cadrul subdiviziunilor Poliţiei de Frontieră a prezentat următorii indici statistici: 26 de procese verbale și chitanțe înscrise, cu aplicarea amenzilor în sumă de 46 900 și încasarea amenzilor de 22 850 lei.
Polițiștii de frontieră au avut 11 întrevederi cu reprezentanții autorităților de frontieră ale Ucrainei și României, în scopul schimbului de informații și de primire-predare a infractorilor.

Pe parcursul săptămânii trecute, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 278 230 traversări, dintre care un număr mai mare – 141 351 treceri pe sensul de ieșire din Republica Moldova. Valorile traficului de mijloace de transport au prezentat un număr de 71 754 traversări. Cea mai ”activă” frontieră a fost cea cu România, 51% din totalul de traversări s-au semnalat în punctele de trecere situate la granița moldo-română.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost:
PTF Leușeni – 49 600 traversări persoane,
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 38 923 traversări persoane,
PTF Sculeni – 32 041 traversări persoane,
PTF Otaci – 28 573 traversări persoane,
PTF Giurgiulești-Galați – 22 619 traversări persoane,
PTF comun Criva – 15 867 traversări persoane,
PTF Cahul – 15 025 traversări persoane,
PTF Costești – 11 517 traversări persoane,
PTF comun Palanca – 8 457 traversări persoane,
PTF Tudora – 6 931 traversări persoane.

Cea mai aglomerată zi a fost duminică, 03 februarie 2019, înregistrate valori de 45 467 traversări persoane și 10 660 traversări mijloace de transport. La fel, din totalul de traversări persoane un număr mai mare a fost pe sensul de ieșire din țară – 23 236 traversări, cât și înregistrate mai multe treceri ale cetățenilor moldoveni – 25 701 traversări.

Amintim că punctul de trecere comun ”Palanca” și-a reluat activitatea, fiind permisă traversarea frontierei a vehiculelor cu masa de până la 3,5 tone și cu capacitatea de până la 22 de locuri, precum și a mărfurilor care nu sunt supuse controlului veterinar și fito-sanitar.
La fel, prin punctul de trecere a frontierei ”Unguri-Bronnița” (internațional) se permite traversarea mijloacelor de transport, a căror capacitate de încărcare nu depășește 3,5 tone. Punctul de trecere se află la ieșirea din satul Unguri, pe malul râului Nistru, la o distanță de aproximativ 11 km de punctul de trecere Otaci-Moghiliov-Podolsk. 

Totodată, deplasarea prin punctul de trecere „Otaci-Moghilev-Podolsk” este îngreunată din cauza unor lucrări de reparație lansate pe partea ucraineană.
În scopul susținerii participanților la traficul transfrontalier, Poliția de Frontieră recomandă:
- verificarea, din timp, a valabilității şi statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat.
- tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea rândurilor.
- în cazurile în care apar întrebări cu privire la situația în punctele de trecere, călătorii sunt îndemnați să contacteze LINIA VERDE: 022 259 717.
- manifestarea de înțelegere, răbdare și disciplină, ținând cont de regulile de aflare și traversare a frontierei de stat.

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter
 • baner_guvern_md
 • baner_moldova_md
 • baner_parlament_md
 • baner_presedinte_md
 • banner_MAI
 • bb1_igp2
 • bb2_protectie civila
 • bb3_carabinieri
 • bb4_biroul migratie si azil
 • bb5_academia stefan cel mare
 • bb6_dinamo1
 • cnpdcp
 • vama
 • vy_moficial