Situaţia la frontieră, bilanțul săptămânii

.

5 nordÎn perioada 24 - 30 decembrie 2018, la ”frontiera verde" și în punctele de trecere polițiștii de frontieră au notificat 55 de evenimente, cu documentarea a 65 de persoane, care au încălcat legislaţia frontalieră şi migraţională a Republicii Moldova, după cum urmează:
- 19 încălcări a regimului zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere;
- 18 cetățeni străini au încălcat regimul de ședere pe teritoriul R. Moldova;
- 16 conducători auto au ignorat regulile de transportare și de folosire a vinietelor;
- două tentative de trafic ilicit de bunuri.

Au fost declanșate 227 de consemne, dintre care 15 pe INTERPOL, iar 212 conform informațiilor parvenite din partea autorităților de ocrotire a normelor de drept naționale.

În decursul săptămânii precedente, 50 de cetăţeni străini, dar și 135 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în Republica Moldova.

Activitatea de constatare şi examinare a contravenţiilor în cadrul subdiviziunilor Poliţiei de Frontieră a prezentat următorii indici statistici: 28 de procese verbale înscrise, cu aplicarea amenzilor în sumă de 171 150 și încasarea amenzilor de 69 125 lei.

Polițiștii de frontieră au avut șase întrevederi cu reprezentanții autorităților de frontieră ale Ucrainei și României, în scopul schimbului de informații și de primire-predare a infractorilor.

Pe parcursul săptămânii trecute, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 373 943 traversări, dintre care un număr mai mare – 212 211 treceri pe sensul de intrare în Republica Moldova.

Cea mai aglomerată zi din săptămâna precedentă a fost ziua de sâmbătă, 29 decembrie 2018, fiind semnalat un flux de 63 496 traversări persoane. Din totalul de traversări un număr mai mare a fost pe sensul de intrare în țară – 34 631 traversări, cât și înregistrate mai multe treceri ale cetățenilor moldoveni – 37 301 traversări.
La fel, în ultimele 24 de ore cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost:
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 9 644 traversări persoane,
PTF Leușeni – 9 207 traversări persoane,
PTF Otaci – 7 838 traversări persoane,
PTF Sculeni – 6 266 traversări persoane,
PTF Giurgiulești-Galați – 4 839 traversări persoane,
PTF comun Criva – 4 069 traversări persoane,
PTF Cahul – 2 858 traversări persoane,
PTF Costești – 2 129 traversări persoane,
PTF comun Palanca – 1 995 traversări persoane.

Măsurile suplimentare de lucru menite să fluidizeze traficul transfrontalier în perioada sărbătorilor de iarnă:
- suplimentarea numărului de angajați din prima linie de control al trecerii frontierei de stat – cu circa 500 de polițiști de frontieră;
- formarea grupurilor mixte de specialiști din cadrul sediului central IGPF, Direcțiilor regionale și CESF, pregătite să intervină cu suportul necesar în cele mai solicitate puncte de trecere;
- aplicarea tehnicii portative de citire a documentelor de călătorie, inclusiv a mijloacelor speciale de control la frontieră;
- redirecționarea traficului pe arterele de control libere, cât și deschiderea circulației pentru familiile cu copii pe pista Corpului Diplomatic – #COPIIIauPRIORITATE;
- la solicitarea administrației publice locale va fi inițiată activitatea mai multor puncte de trecere locale, situate la frontieră cu Ucraina;
- intensificarea conlucrării și schimbului reciproc de informații cu Serviciul Vamal, structurile subordonate MAI și autorităţile de frontieră ale statelor vecine, pentru remedierea în comun a unor situații imprevizibile semnalate la frontieră.

!!! Punctul de trecere comun ”Palanca” și-a reluat activitatea, fiind permisă traversarea frontierei a vehiculelor cu masa de până la 3,5 tone și cu capacitatea de până la 22 de locuri, precum și a mărfurilor care nu sunt supuse controlului veterinar și fito-sanitar.
La fel, prin punctul de trecere a frontierei ”Unguri-Bronnița” (internațional) se permite traversarea mijloacelor de transport, a căror capacitate de încărcare nu depășește 3,5 tone. Punctul de trecere se află la ieșirea din satul Unguri, pe malul râului Nistru, la o distanță de aproximativ 11 km de punctul de trecere Otaci-Moghiliov-Podolsk.
Totodată, deplasarea prin punctul de trecere „Otaci-Moghilev-Podolsk” este îngreunată din cauza unor lucrări de reparație lansate pe partea ucraineană.

În scopul susținerii participanților la traficul transfrontalier, Poliția de Frontieră recomandă:
- verificarea, din timp, a valabilității şi statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat.
- tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea rândurilor.
- în situațiile în care apar întrebări cu privire la situația în punctele de trecere, călătorii sunt îndemnați să contacteze LINIA VERDE: 022 259 717.
- manifestarea de înțelegere, răbdare și disciplină, ținând cont de regulile de aflare și traversare a frontierei de stat.

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter
 • baner_guvern_md
 • baner_moldova_md
 • baner_parlament_md
 • baner_presedinte_md
 • banner_MAI
 • bb1_igp2
 • bb2_protectie civila
 • bb3_carabinieri
 • bb4_biroul migratie si azil
 • bb5_academia stefan cel mare
 • bb6_dinamo1
 • cnpdcp
 • vama
 • vy_moficial