Șefii Polițiilor de Frontieră din Republica Moldova și România pledează pentru dezvoltarea cooperării bilaterale

.

 MG 2783În cadrul vizitei de lucru a delegației Poliției de Frontieră Române în Republica Moldova astăzi, 30 noiembrie 2018, s-a desfășurat întrevederea șefului Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari cu omologul său român, Adrian Popescu.

Discuțiile au prilejuit abordarea temelor de actualitate ale agendei bilaterale și aspectele de interes comun, cu accent pe modalitatea de implementare a prevederilor Protocolului între instituțiile de frontieră privind constituirea şi activitățile echipelor mixte de patrulare la frontiera de stat comună, semnat la București, în data de 22 noiembrie 2018. În context s-a enunțat importanța patrulării în comun, care este practicată de majoritatea ţărilor europene, în special de statele situate la frontierele externe ale Uniunii Europene, și poartă în sine o diversitate de avantaje precum: combaterea contrabandei și migraţiei ilegale, contracararea activităţii criminale.

Totodată, a fost pusă în discuții și posibilitatea lansării controlului comun în punctele de trecere de la frontiera moldo-română, care ar avea doar un impact pozitiv și ar accelera, dar şi facilita traversarea frontierei comune. În marja acestui subiect, delegația moldovenească a informat despre ultimele evoluții ale controlului frontierei moldo-ucrainene, inclusiv noile forme de gestionare, precum este controlul în comun al trecerii frontierei și patrularea comună, inclusiv pe segmentul central al frontierei între cele două state.

Domnul Fredolin Lecari a reliefat importanţa documentului atât pentru extinderea competențelor în aplicarea tacticilor comune de acțiune la contracararea criminalității frontaliere, cât şi pentru intensificarea relaţiilor de cooperare la nivel teritorial, ca o dovadă a angajamentelor asumate de ambele entități în securitatea hotarului comun. De asemnea, în intervenția sa a precizat și faptul că atenția și activitățile Poliției de Frontieră sunt deja concentrate asupra situației din punctele de trecere cu România, ținând cont că se apropie minivacanțele prilejuite de sărbătorile de iarnă, unde cetățenii Republicii Moldova nu vor ezita să plece peste hotare sau moldovenii din diaspora să revină acasă.

La rândul său, domnul Adrian Popescu a confirmat importanța Protocolului semnat acum o săptămână și interesul reciproc de a garanta siguranță la frontiera comună. Șeful Poliției de Frontieră din România a dat asigurări de asistență în diverse domenii de activitate comună, în special în pregătirea profesională.

Cei doi oficiali au evocat mai multe direcții de conlucrare bilaterală, care necesită o atenție și perfecționare, astfel ca: identificarea posibilităților noi de colaborare în domeniul afacerilor europene, inclusiv în cadrul Agenției FRONTEX și EUROSUR, continuarea eforturilor comune de a accesa fonduri europene conform priorităților instituționale, schimb de experiență și dezvoltarea cooperării în domeniul formării profesionale.

La finalul întrevederii a fost semnat Planul privind dezvoltarea cooperării instituțiilor de frontieră ale Republicii Moldova și României pentru anul 2019. Conform acestuia, urmează a fi desfășurate 10 activități comune, iar următoarea reuniune de lucru a șefilor celor două autorități de frontieră să fie în semestrul II al anului 2019, pe teritoriul României.

 MG 2725 MG 2716 MG 2731 MG 2718 MG 2760 MG 2775

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter
 • baner_guvern_md
 • baner_moldova_md
 • baner_parlament_md
 • baner_presedinte_md
 • banner_MAI
 • bb1_igp2
 • bb2_protectie civila
 • bb3_carabinieri
 • bb4_biroul migratie si azil
 • bb5_academia stefan cel mare
 • bb6_dinamo1
 • cnpdcp
 • vama
 • vy_moficial