Situația la frontieră, bilanțul săptămânii

.

photo 2018-08-04 16-05-39În perioada 30 iulie – 5 august 2018, la ”frontiera verde" și în punctele de trecere polițiștii de frontieră au notificat 57 de evenimente, cu documentarea a 60 de persoane, care au încălcat legislaţia frontalieră şi migraţională a Republicii Moldova, după cum urmează:

- 29 de încălcări a regimului zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere;
- 20 de cetățeni străini au încălcat regimul de ședere pe teritoriul R. Moldova;
- patru conducători auto au ignorat regulile de transportare a călătorilor și mărfurilor;
- patru tentative de trafic ilicit de bunuri.

Au fost declanșate 176 de consemne, dintre care șapte pe Interpol, iar 169 conform informațiilor parvenite din partea autorităților de ocrotire a normelor de drept naționale.

În decursul săptămânii precedente, 48 de cetăţeni străini, dar și 61 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în Republica Moldova. La doi cetățeni moldoveni nu s-a autorizat intrarea în Federația Rusă.

Activitatea de constatare şi examinare a contravenţiilor în cadrul subdiviziunilor Poliţiei de Frontieră a prezentat următorii indici statistici: 75 de procese verbale înscrise, cu aplicarea amenzilor în sumă de 86 600 și încasarea amenzilor de 25 600 lei.

Polițiștii de frontieră au avut șapte întrevederi cu reprezentanții autorităților de frontieră ale Ucrainei și României, în scopul schimbului de informații și de primire-predare a infractorilor.

Pe parcursul săptămânii trecute, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 570 915 traversări, dintre care un număr mai mare – 298 998 treceri pe sensul de intrare în Republica Moldova, iar traficul unităților de transport a prezentat o valoare de 122 892 traversări, fiind semnalat un număr mai mare de autovehicule cu numere de înmatriculare moldovenești – 60 747 traversări.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost:
PTF Leușeni – 90 489 traversări persoane,
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 82 357 traversări persoane,
PTF Otaci – 53 644 traversări persoane,
PTF Sculeni – 46 502 traversări persoane,
PTF Tudora – 44 693 traversări persoane,
PTF Giurgiulești-Galați – 39 901 traversări persoane,
PTF Cahul – 38 902 traversări persoane,
PTF Palanca - 29 580 traversări persoane,
PTF Criva – 23 283 traversări persoane,
PTF Costești – 18 409 traversări persoane.

Cea mai aglomerată zi din săptămâna precedentă a fost ziua de sâmbătă, 4 august 2018, fiind semnalat un flux de 89 749 traversări persoane. Din totalul de traversări un număr mai mare a fost pe sensul de intrare în țară – 45 731 traversări, cât și înregistrate mai multe treceri ale cetățenilor moldoveni – 53 486 traversări.

!!! Trafic intensiv în punctele de trecere Palanca-Maiaki-Udobnoe și Tudora-Starokazacie a fost înregistrat din noaptea zilei de 5 august până la mijlocul zilei de 6 august. Din cauza unei probleme tehnice la baza de date a autorității vamale din Ucraina, care a avut loc între orele 23.20 și 02:40, punctele de trecere nu au activat, iar pe sensurile de intrare și ieșire din țară s-au format rânduri. Spre dimineață s-a fluidizat traficul la intrarea în Republica Moldova, însă s-a menținut circulație îngreunată pe direcția ieșire până la amiază.
La ora actuală, reprezentanții instituțiilor de frontieră și vamale din R. Moldova și Ucraina lucrează la capacitate maximă în vederea degajării circulației transfrontaliere.

Măsurile suplimentare de lucru menite să fluidizeze traficul transfrontalier în perioada estivală:
 suplimentarea numărului de polițiști de frontieră;
 formarea grupelor mixte de specialiști din cadrul IGPF, pregătite să intervină cu suportul necesar în cele mai solicitate puncte de trecere;
 aplicarea tehnicii portative de citire a documentelor de călătorie, inclusiv a mijloacelor speciale de control la frontieră;
 redirecționarea traficului pe arterele libere, cât și deschiderea circulației pentru familiile cu copii pe pista Corpului Diplomatic;
 intensificarea conlucrării și schimbului reciproc de informații cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine, pentru remedierea în comun a unor situații imprevizibile semnalate la frontieră.
În scopul susținerii participanților la traficul transfrontalier, Poliția de Frontieră recomandă:
 verificarea valabilității şi statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat.
 tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea rândurilor în punctele de trecere.
 consultarea aplicației ”TRAFIC ONLINE” de pe pagina oficială a Poliției de Frontieră, care prezintă media timpilor de aşteptare în punctele de trecere a frontierei (rutier) pentru autoturisme.
 manifestarea de înțelegere, răbdare și disciplină, ținând cont de regulile de aflare și traversare a frontierei de stat.

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter
 • baner_guvern_md
 • baner_moldova_md
 • baner_parlament_md
 • baner_presedinte_md
 • banner_MAI
 • bb1_igp2
 • bb2_protectie civila
 • bb3_carabinieri
 • bb4_biroul migratie si azil
 • bb5_academia stefan cel mare
 • bb6_dinamo1
 • cnpdcp
 • vama
 • vy_moficial