Noul șef al Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari, prezentat echipei

290916 1Prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova din 28 septembrie 2016, Fredolin Lecari a fost numit șef al Departamentului Poliției de Frontieră al MAI.
Astăzi, 29 septembrie a.c., în cadrul unei reuniuni cu personalul Deparatamentului Poliției de Frontieră, noul șef a fost prezentat de către ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan.

Invitație de presă

foto simbolVineri, 30 septembrie a.c., începând cu ora 11.00, pe Piața Independenței din orașul Ungheni, se va desfășura ceremonialul depunerii Jurământului de credință Patriei de către elevii înmatriculați în primul an de studii la Colegiul Național al Poliției de Frontieră.

La eveniment vor participa ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari, alături de invitați, cadre didactice, rude și prieteni.

Pentru reprezentanții mass-media, care dau curs invitației, Poliția de Frontieră va pune la dispoziție un mijloc de transport. Deplasarea spre orașul Ungheni va avea loc la ora 08.30, de la sediul instituției, strada Petricani 19.

Situaţia la frontieră, în ultimele 24 de ore

1263976 499407116821494 903842408 o

În rezultatul desfășurării activităților de supraveghere și control la frontiera de stat, prevenire și combatere a migrației ilegale și a infracționalității transfrontaliere, angajații Poliţiei de Frontieră, pe parcursul a 24 de ore, au înregistrat următoarele acțiuni ilegale:

Circa 200 mii de țigarete și un motodeltaplan, reținute de polițiștii de frontieră

017Urmare a acțiunilor speciale de investigații și de urmărire penală, efectuate în cadrul cauzei penale pe faptul contrabandei cu produse de tutungerie din Republica Moldova în România, sub coordonarea Procuraturii Generale, polițiștii de frontieră au reușit să identifice un grup de cetățeni moldoveni care ar fi implicat într-o schemă de trecere ilegală a țigărilor peste frontieră, pe calea aerului.

Ucrainean la volanul unui autoturism căutat de Interpol

TYAUn autoturism în valoare de circa 12.000 de euro, care figura în baza de date a Interpol ca fiind căutat de autoritățile ucrainene, a fost descoperit de polițiștii de frontieră din punctul de trecere Leușeni. Reținerea mașinii a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, în timp ce un cetățean ucrainean intenționa să traverseze frontiera de stat, pe direcția ieșire din R.Moldova.

Situația la frontieră, bilanțul săptămânii

foto 38În perioada 19 – 25 septembrie 2016, în punctele de trecere este înregistrată o descreștere a numărului de traversări a frontierei de stat. Astfel, comparativ cu a treia săptămână a lunii septembrie, fluxul persoanelor a fost cu 5.6% mai puțin, constituind 368 346 traversări, iar traficul unităților de transport a prezentat o valoare de 91 425 traversări, în descreștere cu 5.1 %.

Poliția de Frontieră prezentă la expoziția ,,Security-2016”

e4Al treilea an consecutiv, Poliția de Frontieră participă la expoziţia internaţională specializată de tehnologii, mijloace de protecţie şi securitate ,,Security”, ediția a XV-a, care are drept scop prezentarea celor mai recente progrese tehnologice în materie de securitate. Evenimentul se desfășoară în perioada 22 - 25 septembrie 2016, în incinta Centrului Expoziţional „MOLDEXPO”, sub egida Ministerului Afacerilor Interne.

Îmbunătățirea capacităților profesionale în depistarea documentelor bulgărești, falsificate

f133 de polițiști de frontieră au participat la un training, desfășurat de expertul Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM), dl Daniel TSOTSOMANSKI, în depistarea documentelor de călătorie false, pe exemplu Bulgariei. Activitatea a întrunit reprezentanți ai Direcției echipe mobile, Direcției expertiza documentelor, ai Direcțiilor regionale SUD și EST.

Falsuri în acte, depistate la frontieră moldo-română

5Polițiștii de frontieră din punctele de trecere ,,Giurgiulești” și ,,Leușeni” au depistat nereguli la trei mijloace de transport, care urmau să tranziteze hotarul R.Moldova. Incidentele au avut loc în după amiaza zilei de ieri, 22 septembrie a.c.

 • baner_guvern_md
 • baner_moldova_md
 • baner_parlament_md
 • baner_presedinte_md
 • banner_MAI
 • bb1_igp2
 • bb2_protectie civila
 • bb3_carabinieri
 • bb4_biroul migratie si azil
 • bb5_academia stefan cel mare
 • cnpdcp
 • vama